Остър сблъсък между Петков и Радев заради вдигането на ветото за РСМ

Остър сблъсък между Петков и Радев заради вдигането на ветото за РСМ
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    12.06.2022
  • Сподели:

За разлика от премиера, президентът е категоричен, че България не може да вдигне ветото, преди критериите за членство в ЕС да са изпълнени

 

В отношенията между България и Република Северна Македония не става въпрос само за исторически спор, важно е и спазването на Копенхагенските критерии за членство в ЕС, сред които правата на човека и недискриминацията.

 

Това са необходими условия, които трябва да бъдат изпълнени от югозападната ни съседка, преди тя да започне преговори за членство в ЕС. Тази позиция изрази президентът Румен Радев на срещата си на „Дондуков“ 2 с канцлера на Федерална република Германия Олаф Шолц, който е на посещение у нас.

Президентът настоя ЕС да бъде гарант за спазването на правата на македонските българи в РСМ. Необходими са ясни механизми и измерими критерии, за осъществяване на мониторинг в преговорния процес, който да доведе до устойчивост в изпълнението на критериите за членство от страна на Северна Македония. Българският президент изтъкна и значението на опазването на българското културно-историческо наследство в РСМ.

Позицията на президента ярко контрастира с тази на премиера Кирил Петков, който се срещна по-рано с германския канцлер.

Българският министър-председател настоя пред Олаф Шолц за европейска гаранция, че българите ще бъдат вписани в македонската конституция и спазване на рамковата позиция на НС и договора за приятелство, но многозначително запази мълчание за времевата хронология за вдигане на ветото.

Припомняме, че точно за това алармира депутатът от "Има такъв народ" Александър Балабанов, който посочи, че е бил убеждаван от премиера първо да се вдигне ветото срещу РСМ, срещу което Брюксел да гарантира, че впоследствие договорът за добросъседство ще бъде спазван.

Румен Радев и Олаф Шолц обмениха също така мнения по теми от дневния ред на ЕС, сред които диверсификацията на енергийните доставки, укрепване на сигурността на Европа в контекста на войната в Украйна и европейската перспектива на страните от Западните Балкани.

 

Във фокуса на разговора бяха по-нататъшните перспективи пред двустранните отношения във всички сфери на икономиката, сигурността и отбраната. Отбелязани бяха постигнатите високи резултати в търговско-икономическите връзки. „Моделът, от който можем да се учим, е много по-ценен от финансовите измерения на германските инвестиции у нас“, подчерта президентът Румен Радев.

Станете почитател на Класа