Политолог уличи Слави Трифонов в нещо скандално, разкри защо всъщност е избягал от кабинета

Политолог уличи Слави Трифонов в нещо скандално, разкри защо всъщност е избягал от кабинета
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.06.2022
  • Сподели:

Проф. Карасимеонов смята, че начинът, по който той действа и по какви поводи го прави, дават основание да се мисли, че той има определени зависимости и че партията му ИТН е създадена, за да минира българския политически процес

 

 

"Ако сериозно се вгледате в действията и в думите на Слави Трифонов, не бихте го приели като сериозен политик. Това е човек, който в един момент си въобрази, че трябва да участва в политическата игра. ... Той показа, че политически е неграмотен, некомпетентен и излъга избирателите. Аз не гледам на Трифонов като на сериозен политик, а като някой, който си прави някакво шоу, но на политическата сцена".

Това коментира пред БНР политологът проф. Георги Карасимеонов.

Той сподели, че е очаквал това разпадане на четворната коалиция, но подчерта, че не е допускал да се случи толкова бързо.

Според политолога причината министрите на ИТН да бъдат изтеглени от правителството е била очакваното избиране на Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ:

"Той е известен със своята нетърпимост и тези, които се безпокоят от антикорупционни действия, не желаят да общуват с него. Точно в този момент Слави си оттегли министрите".

Проф. Карасимеонов смята, че начинът, по който Трифонов действа и по какви поводи го прави, дават основание да се мисли, че той има определени зависимости и че партията му ИТН е създадена, за да минира българския политически процес.

Мнението на политолога е, че и правителство на малцинството, и предсрочни избори са еднакво лоши варианти.

"При малцинство ще спре антикорупционната дейност. Нови избори биха били спасение, ако се очакваше в новия парламент да влязат партии, които биха могли да сформират коалиционно правителство. Аз виждам още по-сложна ситуация в следващо НС, защото се очаква "Възраждане" да е с над 10%, това е лошо за държавата, знаем какви позиции възприема тази популистка и радикална в някои отношения партия".

По думите на проф. Карасимеонов България трябва "да прояви разум и да не сме така твърди срещу желанието на Северна Македония за влизането им в ЕС":

 

"Имаме време в преговорния период да насложим над отношенията нови моменти - в икономика, култура, образование, наука, технологии. Трябва да използваме желанието на ЕС да приеме РСМ и Албания и ще ни отпусне необходимите средства за построяване на железопътна линия между България и Северна Македония, примерно. В такава посока трябва да вървят отношенията ни. Или поне да бъдат балансирани между минало и бъдеще".

Станете почитател на Класа