Премиерът бомбардира Дългия: Искаше да налага вето кой да се разследва и кой - не

Премиерът бомбардира Дългия: Искаше да налага вето кой да се разследва и кой - не
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    08.06.2022
  • Сподели:

Кирил Петков бомбардира Слави Трифонов и го обвини директно в опит да налага вето върху разследването на "правилни" политици, засечени от КПКОНПИ. "Имахме 2 основни цели - да направим нов закон за КПКОНПИ. Разликата в политиките е, че част от ИТН (има различни мнения - уточни той - б.р.), е, че те искаха 4 души в борд на КПКОНПИ от четирите партии и да се слага вето, ако тя разследва хора, които по тяхната гледна точка не са правилните хора", обяви сензационно премиерът на брифинг на Изпълнителния съвет на "Продължаваме промяната". 

 

Такива бордове да слагат вето за това кой да бъде разследван и кой - не. Няма как да го приемем, отсече Петков. И разкри, че е предложил на Има такъв народ - докато текат разговорите за Закона за антикорупционната комисия, мястото на настоящия председателстващ я да бъде сложен МВР шефът Бойко Рашков начело.

"А те казаха "не", ядоса се министър-председателят. И заяви, че единственото нещо, което досега бил направил заместникът на доскорошния шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров, е да разследва Иван Христанов, разкрил злоупотребите на ГКПП "Капитан Андреево".

"Това показва явно нежелание за справяне с корупцията. И го съчетайте с шестте милиарда лева за раздаване на разследвани фирми. Явно трябва да бъдат изхарчени по непрозрачен начин. Никаква друга политика или компромиси не могат да ни накарат да ги изхарчим", каза още Петков. 

Но е категоричен:

"Да, ще издържим, защото няма да отстъпим от принципите, на които вярваме". 

За 9-те милиарда лева, изхарчени за дни - обвинение, отправено от Слави Трифонов спрямо премиера, финансовият министър Асен Василев коментира така: 

"Опорката я отговорихме 6 пъти: Постановление по постановление всички средства са публикувани. А отделно е даден и пълен отчет за всички разходи на всички министерства за предишния кабинет".

Станете почитател на Класа