Разцепление във властта! Министрите на ИТН напуснаха със скандал заседанието на МС

Разцепление във властта! Министрите на ИТН напуснаха със скандал заседанието на МС
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    08.06.2022
  • Сподели:

Правителството е одобрило проекта за актуализация на бюджета въпреки скандала с министрите на "Има такъв народ".

Разцепление в управляващата коалиция!

За първи път!

Министрите от "Има такъв народ" напуснаха редовното заседание на Министерски съвет, където се очакваше да се приеме актуализацията на бюджета.

Става въпрос за спор именно за преизчисляването на средствата на държавата.

 

Предсрочно от заседанието излязоха вицепремиерът Гроздан Караджов, външният министър Теодора Генчовска и спортният министър Радостин Василев.

Четвъртият министър от квотата на ИТН – на енергетиката Александър Николова, не е присъствал на заседанието. Неговият заместник е останал.

Причината е, че те не са останали доволни от финалния вариант на бюджета.

Правителството е одобрило проекта за актуализация на бюджета въпреки скандала с министрите на "Има такъв народ".

Още днес трите проектозакона ще бъдат внесени в парламента.

Първо Теодора Генчовска настояла за пари за увеличение на заплатите на служителите във Външно, а след това и Караджов поискал пари за важни пътни проекти.

И на двете искания било отказано от вицепремиера Асен Василев и министър-председателя Кирил Петков.

Тримата поискали и актуализацията на бюджета да не се обсъжда от правителството преди да бъде одобрена от Коалиционния съвет, който е насрочен за тази вечер.

Станислав Балабанов от ИТН заяви неформално пред журналистите в парламента, че на този етап няма да коментира официално, преди да има решение и отговор. Неофициално сподели, че в бюджета няма никакви средства за пътища и е поднесен под масата. 

Епицентър. бг припомня: в неделя депутатът от "Има такъв народ" и председател на Комисията по бюджет в Народното събрание Любомир Каримански заяви, че "нито една идея на "Има такъв народ“ не е реализирана в актуализацията на бюджета така, както е предложена".

"Може би някой ще каже, че идеята за диверсифицираната ставка в размер на 0% за производството на хляб и хлебни продукти е наша, но нашата мярка не спира по този начин. Ние предложихме и допълнение, в което да е ясно, че отделните елементи, участници в ценообразуването на хляба и хлебните продукти са по-важни и беше нормално експертите между коалицията и Министерство на финансите да седнат и да уточнят обхвата и начина, по който това може да се случи за най-уязвимите групи, не общо за всички", подчерта той.

Засега представители на "Има такъв народ" отказват официално да коментират темата, но според информация на "Дневник" от партията на Слави Трифонов поисканите 2 млрд. лв. допълнително са за:

- стари договори за изпълнени пътни ремонти
- стари договори, по които могат да се възлагат нови дейности
нови договори.

Тъкмо темата с парите за пътища вече веднъж доведе до раздори в управляващата коалиция, като още тогава аргументите на "Продължаваме промяната" бяха, че имат съмнения за процедурите по договори, сключване при управлението на ГЕРБ. Обратната позиция беше, че парите са дължими на строителните фирми, а и без да се изплатят, не може да има нови възлагания за подобряване на инфраструктурата.

От "Има такъв народ" твърдят, че допълнителните 2 млрд. лв. за пътищата са им били обещани при първоначалните обсъждания за актуализацията на бюджета.

 

 

Станете почитател на Класа