След бомбата от Слави: Рашков и Асен Василев заговориха в един глас за любимата си тема

След бомбата от Слави: Рашков и Асен Василев заговориха в един глас за любимата си тема
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    08.06.2022
  • Сподели:

Може да имаме различия, как да разходва ресурса, но не можем да имаме различия, че не трябва да се допускат кражби, заяви вицепремиерът Василев

"Имаше едно разбиране в основата на формирането на коалицията. Това беше разбирането, че ще се сложи край на кражбите", каза министърът на финансите и вицепремиер Асен Василев на извънредния брифинг на "Продължаваме Промяната".

Питали сте ме къде е червената линия при Продължаваме Промяната:

Тук сме точно заради  тази червена линия. Може да имаме различия, как да разходва ресурса, но не можем да имаме различия, че не трябва да се допускат кражби. Няма как да допуснем обществени поръчки, които пълнят дупки. Това се допускаше в едно друго управление, каза вицепремиерът.

Той е категоричен, че трябва да се упражнява ефективен контрол върху всеки лев държавно перо. 

Ето какво каза министърът на вътрешните работи Бойко Рашков:

Вече близо година в МВР се провеждат упорити разследвания на дейността на различни длъжностни лица от управлението на Борисов, свързано тясно с конкретни фирми, на които в противоречие със законите е било възложено изграждането на автомагистрали в нашата страна.

В резултат на това по категоричен начин се установи, че на тези фирми, близки до кабинета „Борисов“, са отпускани авансово между 50%-80% от сумите, които е трябвало да бъдат изразходвани за строителство на различни пътища, включително АМ „Хемус“.

Ние установихме, че тези държавни средства не са вложени за изграждане на пътищата, в изграждането на „Хемус“. Те са изразходвани за различни нужди, като е доказано, че някои фирми са получавали по сложен път от банките, чрез създаване на кухи фирми. Използвали са безимотни хора, чрез които сумите са били теглени и получавани от определени банки и са заминали в неизвестна посока, подчерта вътрешният министър.

Това изправя страната пред избора, да се продължи ли по този начин да се изграждат пътищата по този начин, или да сменим подхода и да вземем други решения, включително с решението да се премине към управлението на страната към друг формат. 

 

Нека напомня, че не само МВР осъществява разследване, но и националната следствена служба. Все още няма обвинителни актове, но за това се изискват огромни ресурси и време. Така или иначе разследване се извършва в няколко държавни органа. Ще ви информираме от тук нататък детайлно как са разходвани тези средства - дали в нашата страна не се изграждат обекти, които са лична собственост на собствениците на фирми с държавни пари.

 

 

 

Станете почитател на Класа