Каримански потвърди, че Асен Василев е замесен в огромния скандал и каза кога ИТН ще напусне коалицията

Каримански потвърди, че Асен Василев е замесен в огромния скандал и каза кога ИТН ще напусне коалицията
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    30.05.2022
  • Сподели:

Депутатът научил от колеги, че "вицепремиерът и министър на финансите е участвал в една от работните групи" за разработката на българския "Магнитски"

 

 

Председателят на бюджетната комисия към НС Любомир Каримански и депутат от ИТН говори пред Нова телевизия. за актуални теми и за цялоста на управляващата комисия. 

 

"Края на юни с края на председателството на Франция може чашата на търпение да прелее в управляващата коалиция. Ситуацията със Северна Македония е основна.

 

Не съм в течение на това какъв е натискът, но той идва от различни дипломати, консули и посланици, както и на срещи на наши министри в чужбина. Не сме стигнали до момента от излизане от управляващата коалиция.

 

„Научих от колеги, че вицепремиерът и министър на финансите е участвал в една от работните групи”. Това каза още Любомир Каримански по повод една от ябълките на раздора в коалицията - изтеклата информация за български вариант на закона „Магнитски”.

 

По думите му е била сформирана работна група от експерти от БНБ и МВнР, които му потвърдили, че изтеклите текстове били почти едно към едно с обсъжданите в групата. Притеснението на бившия кандидат за управител на БНБ е, че няма подпис на съставител и вносител на този проект.

 

Ако се подобри диалога вътре в коалицията и да спазваме процедурата и логическата цялост на процеса може да се запази коалиция, но ако тази цялост не се спази управлението става авторитарно", заяви Каримански за управляващата коалиция.  

 

"Аз съм за намаляването на ДДС-о само за хора, които имат нужда. Това трябва да се определи от НОИ, от министерствата на финансите и на социалната политика. Ние настояваме отдавна за тези неща. Ако закъснеем още малко ще бъде много фатално.

 

Не бих казал, че антикризистните мерки са грешни. Те ще дадат ефект, но за съжаление няма да са достатъчни. Дали ще се стигне до нов заем ще се покаже от това, което ще залегне в бюджета.

 

Сега беше най-важният момент, в който трябваше да съчетаем мерки с реформи и не мисля, че това се случи", заяви председателят на бюджетната комисия за мерките за хората. 

 

"Не мисля, че на този етап може да има референдум за еврото. Законът за референдума трябва да бъде променен, защото този закон не работи в полза на хората.

 

Хората трябва да бъдат информирани по прост начин какво ще се случи с техните финанси след влизането в еврозоната.

 

Това така и не направено. Хората продължават да нямат яснота", каза Каримански за приемането на еврото в България.

 

"Излизам с научен урок след битката за БНБ. Това беше урокът за доверието и аз бях тестван от хората, които ми имат доверие. Този тест продължава и сега и той е много важен за мен", заяви още Каримански.

 

Станете почитател на Класа