90% от българите одобряват ревизията на сделките

90% от българските граждани одобряват ревизирането на сделките, осъществени през последната година на мандата на тройната коалиция. Това сочи представително проучване за обществените нагласи на НЦИОМ, проведено между 2 и 6 септември.
Масовото одобрение е по повод действията на ГЕРБ, свързани с проверки на дейността на парламента, Министерския съвет и други ключови институции. Ревизията е одобрена от 71% от гласувалите за БСП, както и над 60% от хората, които са подкрепили ДПС на последните избори. Инициираните от управляващите промени получават също широка подкрепа сред анкетираните.
96% са подкрепили предложението на правителството за увеличаване на пенсиите, а 65% - предложението на Синята коалиция за съкращаване на срока за връщане на ДДС. 79% са за намаляването на началния капитал за регистриране на ООД, а 73% за намаляване на осигурителната тежест. Две трети одобряват закриването на държавните агенции и свиването на броя на държавните чиновници.
53% от анкетираните са съгласни да се плаща лекарска помощ и лекарства от неосигурените лица, гласи още проучването на НЦИОМ.
78% от респондентите са на мнение, че премиерът Бойко Борисов е подходил сериозно към борбата с корупцията, а останалите 22% смятат, че това е популизъм и политически пиар. Най-висока оценка сред министерствата е получило МВР, както и Министерството на финансите.
94% от запитаните от НЦИОМ твърдят, че трябва да се увеличат патрулиращите полицаи. Социолозите отбелязват, че над половината от анкетираните все още не са си изградили впечатления за работата на министерските екипи.

Станете почитател на Класа