ГЕРБ: Дебютът на новото управление е катастрофален! Искаме изслушване на социалния министър

ГЕРБ: Дебютът на новото управление е катастрофален! Искаме изслушване на социалния министър
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    10.01.2022
  • Сподели:

Мандатът на Комисията за защита на личните данни е изтекъл. Кой ще носи отговорност за това? Отново повтарям - личните данни на 300 000 българи са на показ, каза Десислава Атанасова и призова

за обяснение от управляващите

 

 

 

Партия ГЕРБ свика извънреден брифинг в неделния ден. Томислав Дончев, Десислава Атанасова и Деница Сачева коментираха позицията на ГЕРБ относно действията на кабинета "Петков". Дончев обясни, че ГЕРБ би дала препоръки на новото управление, чийто "дебют" в някои сфери е "меко казано катастрофален".

 

Деница Сачева коментира промените в социалната сфера и "митовете и легендите" за пенсионната система.

 

"Няколко месеца по-късно предупрежденията, които отправихме, имат своя смисъл. Непрекъснато получаваме сигнали от граждани, които са недоволни от своите пенсии, от хора, които се чувстват ограбени, ощетени и излъгани", заяви тя. 

Сачева направи сравнение между обещаните от служебния финансов министър Асен Василев пенсии и реалните такива при настоящия кабинет.

 

"Ние предупреждаваме, че заигравката с пенсиите ще доведе до тежки политически щети. Пенсионерите са получили по-малко средства от тези през декември и "увеличението" реално е под 12%. Затова бихме искали да направим пълно изслушване на министъра на труда и социалната политика, който да обясни каква е политиката за изчисляване на пенсиите и как точно ще бъдат компенсирани хората, които са получили намаляване на доходите през последните месеци", заяви тя.

 

Деница Сачева припомни за индексациите на пенсиите, постигнати по времето на управлението на ГЕРБ и изтъкна, че в Кодекса за социално осигуряване е отбелязано изрично, че пенсията ще се осъвременява съгласно нормативната уредба, действаща до 21 декември 2021 г., т.е. отчитайки индексациите, направени през последните 10 години. 

 

"Очевидно тази тема беше използвана предизборно - както от ПП, така и от президента Радев. Така че господин Гьоков и дори господин Радев трябва да дадат обяснение защо пенсионерите бяха ощетени", заяви още Сачева.

 

Десислава Атанасова коментира на свой ред: "Ще коментирам още един "дебют", както и необходимостта от обяснение на двама министри за изтичането на лични данни на хиляди българи. За информацията, която БУЛСТАТ поддържа, е ясно, че е представена доброволно, защото регистърът, както и Министерството на правосъдието разполагат с лични данни. Но факт е, че имаше теч на лични данни и всички твърдения, че няма застрашени българи, са категорична лъжа. В този смисъл - хубаво е, че имаме министър на електронното управление. Хубаво е, че министър Йорданова осъзна за различни проблеми в подчинени й агенции. Но е добре да се обясни какво министър Йорданова и министър Божанов са анализирали относно теча на данни от регистъра БУЛСТАТ. В този смисъл питам - допуснато ли е изтичането на лични данни на над 300 000 българи? Вярно ли е, че Агенцията по вписванията не само ЕГН е допуснала да е видимо, но и настоящ адрес, мейли, без съгласието на упоменатите лица?".

 

Атанасова подчерта, че никое от засегнатите лица не е било лично уведомено.

 

По думите й сред засегнатите са тя, Дончев и други депутати от ГЕРБ.

 

Тя попита образувано ли е дисциплинарно производство срещу виновните за изтичането на данните служебни лица. "Или това се смята, че нищо не се е случило? Има ли в Агенцията по вписванията звено, отговорно за личните данни и на чие пряко подчинение е то? Защото тук става очевидно въпрос не за хакерска атака, а за невежество. Затова Правосъдното министерство и това на електронното управление трябва да поемат цялата отговорност за изтичането на данните на хиляди българи", заяви тя.

 

 

 

 

"Както знаем, мандатът на Комисията за защита на личните данни е изтекъл. Искам да попитам - кой ще носи отговорност за това? Отново повтарям - личните данни на 300 000 българи са на показ ", каза тя и призова за обяснение от управляващите.

 

Томислав Дончев коментира първата външнополитическа визита на премиера, която ще бъде в съседна Северна Македония.

 

"Това беше грешка. Първата визита трябваше да бъде в Румъния. Защото трябва да изпълним поетите ангажименти към строежа на инфраструктурен обект. Моля ви, господа управляващи, преди да коментирате по този казус, отделете си половин ден и отидете на място, за да проверите какво се случва там".

 
 

 

Станете почитател на Класа