ГЕРБ избира между четирима за кмет на столицата

Райко Байчев

ГЕРБ избира засега между четири варианта за кандидат-кмет на столицата, съобщиха пред „Класа“ от управляващата партия. През октомври в столицата ще състоят частични местни избори . До момента кандидатите на ГЕРБ са председателят на СОС Андрей Иванов, зам.-кметът по екология в столицата Мария Бояджийска и колежката й с ресор „Инвестиции и строителство“ Ирина Савина. Друго спрягано име е на председателката на групата на ГЕРБ в СОС Малина Едрева. Преимуществата на трите дами са, че добре познават проблемите на София, а премиерът Бойко Борисов, от когото също се очаква да каже тежката си дума за кандидат-кмета на ГЕРБ, работеше в синхрон с тях по време на кметския си мандат, коментират в общината.

СДС с няколко възможности

Сините обсъждат имената на лидера на СДС Мартин Димитров, на бившия социален министър Иван Нейков в кабинета „Костов“ и на члена на Националния съвет на СДС Владимир Кисьов. Това съобщи за „Класа“ зам.-председателят на СДС-София Любен Петров. „Но това са само версии, няма нищо официално“, уточни Петров. СДС ще се регистрира самостоятелно, което дава после възможност за всякакви коалиции, добави той. „Имам самочувствие и способности да бъда кмет, но още е рано да коментирам този въпрос“, заяви пред „Класа“ Владимир Кисьов.
„Според мен е по-добре Синята коалиция да се яви на изборите с общ кандидат с ГЕРБ“, каза обаче главният секретар на СДС Иван Сотиров. „На 14 септември ще има областен съвет на столичната организация на СДС - тогава ще се обсъдят и кандидатурите. „Възможно е да се явим в коалиция със всички партии без БСП и ДПС“, каза пред „Класа“ кметът на Плевен от СДС Найден Зеленогорски и уточни, че това не изключва и „Атака“. „Рано е, „Атака“ още не е обсъдила кого ще номинира“, каза лидерът на партията Волен Сидеров.
Според председателя на ДСБ-София Атанас Атанасов не се знае дали ДСБ ще се яви заедно със СДС и не е изключена възможността да бъдат с отделни кандидати.

Червените с един кандидат

Бившият зам. финансов министър и настоящ общински съветник от БСП Георги Кадиев ще е вероятният кандидат на БСП за кмет на София, съобщиха вчера от пресцентъра на Градския съвет на БСП. Срокът за подаване на мотивационно писмо и автобиография от номинираните от районните организации кандидати за кмет на София изтече вчера и единственият кандидат за участие в процедурата е Кадиев. Сред номинираните бяха Меглена Плугчиева, Илияна Йотова, Янаки Стоилов, Жельо Бойчев и др. Номинацията на Кадиев ще бъде утвърдена на заседание на Градския съвет на 14 септември.

Станете почитател на Класа