Румен Овчаров: БСП не влиза с примирение в изборите за София

Ако БСП не успее да спечели местния вот, това ще бъде неуспех. Ние не влизаме в битка с примирението, че сме я загубили предварително. Това заяви вчера пред БНТ председателят на софийската организация на социалистите Румен Овчаров. Според него резултатът от кметския вот ще бъде важен за възстановяването на авторитета на партията. Той беше категоричен, че трудно ще бъдат избегнати интригите в БСП, но вътрешнопартийните избори за кандидат-градоначалниците до голяма степен ще минимизират негативните ефекти.
„Очевидно е, че БСП като партия има сериозна нужда от промяна. С провеждането на тези вътрешнопартийни избори за кандидат-кмет на София ще дадем знак за тази промяна“, каза още Овчаров. На заседание на столичната организация на левицата в понеделник беше съобщено, че 13 души вече са номинирани за участие във вътрешния вот. Сред тях са Георги Кадиев – общински съветник, Янаки Стоилов - депутат, Тодор Модев – бивш областен управител на София-град, Таско Ерменков – директор на Агенцията за енергийна ефективност, Илияна Йотова - евродепутат, Меглена Плугчиева - депутат, шефът на социалистите в СОС Желю Бойчев и депутатът Петър Курумбашев.
Срокът за окончателното утвърждаване на кандидатурата на БСП е 12 октомври, а до 5 септември кандидатите трябва да представят в ГС на БСП мотивационно писмо и автобиография. „Още не е ясно каква ще бъде технологията на гласуване в партийните организации, но се очаква до седмици решението да бъде взето на заседание на Изпълнителното бюро на партията“, обясняват от „Позитано“ 20. Според левите такъв вътрешен вот за кметски кандидат се провежда за първи път и това показва отварянето на партията към обществото.




Според "Позитано" 20 правителството ще продаде енергетиката за "жълти стотинки"

Нашата теза, че правителството на ГЕРБ ще приватизира енергетиката за жълти стотинки, започва да се случва. Това заяви на пресконференция вчера говорителката на БСП Корнелия Нинова. Според нея управляващите смятат да раздробят Българския енергиен холдинг и да го продадат „на части“ на борсата, от което ще има много загуби.
„Управляващото мнозинство не предлага реална политика и няма антикризисна програма“, каза още Нинова. Тя беше категорична, че замразяването на заплати и пенсии е грешка.
Лявата депутатка обясни, че от 1 януари догодина заради вдигането на акцизите ще има увеличение на цените и хората ще почувстват реално ударите на кризата върху себе си.
„Управляващите не предлагат никаква програма за създаване на нови работни места, напротив, всеки ден сме свидетели на съкращаване на хора“, допълни тя.

Станете почитател на Класа