Две трети от дейността на държавните агенции се изнася извън София

Диана Йосифова
Станислав Савов


11 държавни агенции ще бъдат преструктурирани, като две трети от дейността им ще бъде пренасочена от столицата към страната. В момента 80% е централната администрация и 20% тази по места, а целта е съотношението да се промени на 30/70 в полза на страната. Това обясни финансовият министър и вицепремиер Симеон Дянков в отговор на запитване на в. „Класа“. Тези структури ще бъдат трансформирани в изпълнителни дирекции или директорати към съответните министерства като част от мащабната административна реформа, която обеща министърът.
В сутрешния блок на bTV Дянков коментира, че в неделя въпросът е бил обсъден с премиера Бойко Борисов, който е дал „зелена светлина“. По думите му, когато агенцията премине директно към министерство, ще стане ясно кой носи отговорността и ще се елиминират дублиращите функции в административния апарат.
„Някои управления биха могли да бъдат по-полезни в други райони на страната. Част от служителите ще се изтеглят към Пловдив, Ловеч, Стара Загора. Така съкращаваме централната администрация и пращаме прекалено раздутия столичен щат по места, където са необходими", категоричен бе Дянков.
Преминаването на част от централната администрация към провинцията е положителна мярка, коментира в предаването “12+3” на БНР икономическият анализатор от „Индъстри уоч” Лъчезар Богданов. Пред БНР министърът без порфейл Божидар Димитров обяви, че Агенцията за българите в чужбина едва ли ще бъде закрита. Той допълни, че няма индикации засега по този въпрос.
Според Регистъра на административните структури държавните агенции са преобразуваната в министерство Агенция за младежта и спорта, "Архиви", „Държавен резерв и военновременни запаси", за бежанците, за българите в чужбина, за закрила на детето, за информационни технологии и съобщения, за метрологичен и технически надзор, по горите, по туризъм и НСИ.
Според източници на „Класа“ списъкът на Дянков не се припокрива напълно с този на регистъра. В посочените за преструктуриране агенции е и Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС). От вътрешното ведомство обявиха, че при тях текат разговори за цялостно преструктуриране на МВР, но за момента все още няма конкретни решения в тази посока, не се знае и какво ще е бъдещето на ДАНС. От правителствената информационна служба поясниха за „Класа“, че агенцията е създадена със закон. При това положение, ако кабинетът реши да я закрие, той ще трябва да изготви предложение до парламента.
По-рано вчера от ефира на БНТ вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че законовата рамка за премахването на конкуренцията между ДАНС и МВР вече е готова и че ще бъде пусната към съответните министерства за съгласуване. По думите му до другата сряда задължително ще бъдат разгледани тези законодателни мерки, които след това ще бъдат внесени в парламента.
„Това ми звучи странно и неразбираемо“ - така лаконично коментира пред „Класа“ готвената мярка за закриване на агенцията първият ротационен председател на парламентарната комисия за контрол на ДАНС и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов.
Идеята за преструктуриране на родното ФБР беше оповестена от ГЕРБ още преди последния парламентарен вот. По време на първото си посещение в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) на 29 юли новият вътрешен министър Цветан Цветанов обяви, че част от реформата във ведомството ще включва възстановяване на ГДБОП в първоначалния й вид отпреди реформирането й през 2008 г. Тогава част от функциите, които дирекцията изпълняваше, бяха иззети и станаха част от компетенциите на ДАНС. Пред журналисти тогава Цветанов не скри негативната си оценка за работата на родното ФБР. От думите му тогава стана ясно, че ГДБОП отново ще бъде водещото звено и че е сформирана работна група, която да предложи как да се избегнат дублиращи функции с ДАНС.




Р Е А К Ц И И

  • Мартин Димитров, лидер на СДС: Първо да се направи анализ на тяхната ефективност
Не е правилно така изведнъж да се решава да се закриват агенции или не. Това може да се направи – но задължително преди това трябва да има анализ на тяхната ефективност. При някои агенции е нужно например 50% съкращаване на персонала, докато при други може да се наложи дори да се увеличат работещите в тях. Всичко е въпрос на преценка.
  • Яне Янев, лидер на РЗС: Това си е наша идея
Господин Дянков цитира идея на РЗС, която беше лансирана многократно по време на нашата изборна кампания. Така че се радваме, че ГЕРБ е достигнал до тази наша идея. Тези агенции са доказали своята неефективност. Не е казано, че като се закрият, дейността им ще се заличи – но при преструктурирането трябва да се спази принципът на децентрализация, който по принцип винаги е правилен.
  • Румен Петков: Решението има популистки акцент
Трябва да бъдем много внимателни с държавната администрация. Голяма част от агенциите са изграждани със съдействието на Брюксел. Повечето от тях са партньори на конкретни звена в европейската администрация. Такъв тип действия на министър Дянков явно има определен популистки акцент. Лошото е, че ако се премахнат агенциите, ще трябва да има акредитация на новите структури. Това определено ще предизвика въпроси за съдържанието, функциите и субординацията, а това ще се отрази зле на имиджа ни в Брюксел.


Станете почитател на Класа