Започна изготвянето на новия график за препоръките на ЕК

Започна изготвянето на новия график, който ще следват изпълнителната, законодателната и съдебната власт, за продължаване на съдебната реформа. Това стана ясно вчера след първото заседание на междуведомствения съвет към министъра на правосъдието. Оттам съобщиха, че вече са ясни екипите към всяко ведомство, които ще работят по препоръките от годишния доклад на Европейската комисия (ЕК) за напредъка ни в областта на правосъдието. На 22 юни Брюксел отправи 21 конкретни препоръки към София. Сред тях бяха разработването на интегрирана стратегия срещу организираната престъпност и корупцията, да се създадат специализирани структури за съдебно преследване и произнасяне на присъди за корупция на високопоставени лица, да се осигури ефективно прилагане на наскоро приетия Закон за конфликт на интереси. На следващо място беше посочено да продължи работата по концепцията за цялостно преработване на Наказателния кодекс и да се накарат съдилищата да публикуват всички съдебни решения.
В Междуведомствения съвет участват представители на Министерството на правосъдието, МВР, Министерството на финансите, Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), Висшия съдебен съвет (ВСС) и митниците.
По време на вчерашното заседание зам.-министърът на правосъдието Христо Ангелов е представил информация за освободения директор на Централния софийски затвор Милети Орешарски. Заповедта за неговото освобождаване беше подписана от Маргарита Попова миналия петък (28 август). В началото на месеца срещу него беше образувана дисциплинарна проверка за неупражнен контрол върху дейността на затворническите общежития в „Кремиковци“ и Казичене. Тя приключи на 18 август, а на Орешарски беше наложено дисциплинарно наказание „писмено предупреждение”от главния директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” Петър Василев.

Станете почитател на Класа