Николай Младенов: Законът за отбраната е прикритие за корупция

„Класа“

Законът за отбраната е нещо като укритие за корупционни практики. Това заяви вчера пред БНР военният министър Николай Младенов. Според него скоро ще започнат да изплуват лоши практики, които са узаконени чрез нормативния акт.
„Правителството на Станишев използва момента да наложи своите виждания в пленарна зала, когато малко от депутатите присъстваха там и имаха възможност да изкажат становището си. Така се създаде нещо, което да покаже само на хартия, че се върши работа, а всъщност да няма нищо. Целта беше да се хвърли малко прах в очите на обществото“, каза още министърът. Той беше категоричен, че не може един такъв закон да се напише само за два-три месеца и да влезе в парламента, а трябва широка обществена дискусия.
„Законът подлежи на промяна“, категоричен бе Николай Младенов. Според него нормативният акт всеки ден показва своите слабости. Не само от гледна точка на това как трябва да изглежда едно интегрирано министерство, но и от гледна точка на чистата практика.
„Много от процедурите са объркани. Много от механизмите не са правилно разписани. Всичко е много бюрократизирано“, коментира министър Младенов. Той допълни, че промените в закона са един от приоритетите на Министерството на отбраната (МО) и се надява до края на годината те да бъдат разгледани в Народното събрание заедно с правилника за прилагането му.
Николай Младенов все пак уточни, че посоката, зададена със закона, е правилна - да има интегрирано управление на министерството между цивилни и военни, но практическото изпълнение е много лошо и се е стигнало до механично пренасяне на администрация.
„Това е философията на закона, но е постигнато обратното - толкова е разширена администрацията, че имаме 1400 щата само в централната част“, каза военният министър.
Като пример той каза, че структурите, които пишат бюджета на МО, и тези, които контролират изразходването му, са слети в едно и липсва всякакъв контрол. Младенов обясни, че е променил това със своя заповед от миналия петък.



Розовите БМВ-та във военното министерство
Две БМВ-та в цвят пепел от рози от парка на военното министерство разпалиха страстите по време на проверката на премиера Бойко Борисов във ведомството в петък. Борисов не скри възмущението си от розовите автомобили.
Колите били черни, но ги пребоядисали по времето на Николай Свинаров. Според хора от МО нежният цвят бил заради роклята на Надя Свинарова, щерка на бившия министър, която отишла на абитуриентския си бал с едното БМВ. Самият Свинаров отхвърли обвиненията. Машините са модификация БМВ 520И и БМВ 540И. Купени са втора ръка от агенция “Военни клубове и информация”, закрита от бившия военен шеф Николай Цонев през юли 2008 г. Цената им е съответно 19 999 и 29 999 лв. “Били са черни, но са пребоядисани в цвят пепел от рози. Защо - не знам”, каза министър Николай Младенов.

Станете почитател на Класа