Радев: Отговорността за България тегне върху това правителство, докато не предадат ключовете

Радев: Отговорността за България тегне върху това правителство, докато не предадат ключовете
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.04.2021
  • Сподели:

Смятам за удачно консултациите да започнат именно с вас. Усложнената среда за сигурност, пандемията, икономическата и социалната криза, внасянето на ефективен План за възстановяване и устойчивост в срок изискват ясна отговорност и оперативно управление

 

 

 

"Искам да напомня, че отговорността за управлението на България тегне върху това правителство по силата на българската Конституция, докато премиерът и министрите не предадат ключовете от своите кабинети на следващото правителство".

Това каза президентът Румен Радев при старта на консултациите за формиране на правителство с ГЕРБ-СДС, предаде Агенция „Фокус“.

„Затова са необходими оперативни и отговорни действия по съставянето на правителство. Смятам за удачно консултациите да започнат именно с вас. Усложнената среда за сигурност, пандемията, икономическата и социалната криза, внасянето на ефективен План за възстановяване и устойчивост в срок изискват ясна отговорност и оперативно управление. В същото време правителството е в оставка, премиерът е в отпуск.

Отговорността за управлението на България тегне върху това правителство, докато премиерът и министрите не предадат ключовете от своите кабинети на следващото.

От Народното събрание зависи това да бъде извършено бързо, отговорно, около ясни принципи и да гарантира устойчивостта на процесите“, допълни Радев.

 

Не мога да съм архитект на бъдеща коалиция и управление, нямам такива правомощия по Конституция и не искам по никакъв начин да забърквам президентската институция в този процес, каза президентът.

„Отговорността за съставяне на правителство и формирането на неговата подкрепа в парламента изцяло на Народното събрание и парламентарните групи. Очаквам да има необходимата кооперативност, диалог. Президентската институция осигурява платформа за диалог така, че да търсим най-доброто, ефективно, отговорно и устойчиво решение за България“, допълни Радев.

Държавният глава подчерта, че не бърза със съставянето на служебен кабинет. „Напротив. Аз изтъквам какви са предизвикателствата пред страната, които търсят решение във възможно най-кратък срок. Всички ние трябва да работим така, че възможно най-бързо и оперативно да имаме действащо, редовно, отговорно и с необходимата подкрепа правителство. Нека моята загриженост не се приема като припряност. Това е моя отговорност по Конституция“, допълни той.

 

 

Станете почитател на Класа