Владимир Каролев: Съществуват две политически възможности, а най-доброто за ГЕРБ е...

Владимир Каролев: Съществуват две политически възможности, а най-доброто за ГЕРБ е...
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    10.04.2021
  • Сподели:

"Вървим към служебно правителство без формиране на кабинет, при този вариант бюджетът на страната няма да може да бъде актуализиран". Това каза икономическият и финансов експерт Владимир Каролев, цитиран от Фокус.

 


Според него независимо от тава, дали ще се създаде временен кабинет или пълноценно правителство, не могат да се създадат сътресения в това отношение. По думите на експерта все още има „сланинка“ в държавния резерв.

"Основните въпроси са дали ще спре използването на пари от европейските структури за неособена енергийна ефективност или ще започнат да се правят модерни реформи от родния бюджет. Прекалено много безсмислени пари от ЕС се харчеха по мероприятия в малки градчета и села, където няма нужда от това. Тези инвестиции са очевидно усвояване на пари", категоричен бе той.

"Актуализация на бюджета се налага, но тя не е спешна и не може да се направи без Народното събрание", обясни Каролев.

"Съществуват две политически възможности", заяви експертът. Според него Борисов едва вчера е разбрал, че не може да бъде повече премиер.

"Това си личеше не само от неговите първи изявления, когато той търсеше подкрепа и от масивния ПР на герберските медии – както традиционни, така и в социалните мрежи. От вчера Борисов разбра, че не може да бъде премиер, а това означава, че и ГЕРБ не може да излъчи премиер. Той самият го е казвал много пъти, а и неговите лейтенанти, че ако има правителство, то може да бъда само начело с ГЕРБ.

Конкретно за ГЕРБ вторият най-добър вариант е да има правителство, което да не бъде служебно, но да бъде много слабо, да бъде правителство на малцинството, защото Борисов знае, че нито „Има такъв народ“, а още по-малко „Да, България“ ще се съгласят да направят коалиция с БСП или ДПС. Само трите парии, които до сега не бяха в парламента и имат 50%, но не достатъчно, няма как да направят кабинет", обясни той.

"Трите нови партии не могат да формират мнозинство", каза още Владимир Каролев.

Експертът коментира и анонса на ДСП, които са готови да подкрепят правителство на малцинството, според него това няма да се приеме добре от "Има такъв народ" и "Да, България", които винаги са свързвали ГЕРБ с ДПС.

"Все пак е възможно новите партии да приемат някакъв вид подкрепа", каза също Каролев. По думите му е възможно съставянето на експертно правителство с къс мандат, в което да няма познати лица, чиято цел да е да промени изборните закони: въвеждане на електронно гласуване и видеонаблюдение.

Икомомистът отбеляза също, че се предполага, че новите партии ще искат да премахнат "партийните калинки", които са на високи постове в държавните фирми и "Информационно обслужване", както и фирми, които се възползват от европейските пари.

"След седмица-две ще е ясно, какво са решили 3-те опозиционна партии и президента, възможни са и избори 2 в 1", прогнозира Каролев.

"Лъжа е, че ако Планът за възстановяване и устойчивост не е готов до края на април, България няма да получи евросредствата", каза още експертът.

"Въобще не е вярно, че планът не е готов до края на април, България няма да получи тези 20 милиарда евро. Това е тотална лъжа. Трябва да се направи нотификация на ЕС и ако трябва ще ни чакат не до края на април, а до края на годината", обясни Каролев.

"Нищо не пречи още утре всяка партия да предложи по двама експерти, които познават тематиката за съставяне на план за възстановяване и устойчивост. Важното е това решение да няма опозиция", коментира Владимир Каролев.

Станете почитател на Класа