Нинова: Няма да се оттегля! Цялото изпълнително бюро подаде оставка. Борисов вече няма да е премиер

Нинова: Няма да се оттегля! Цялото изпълнително бюро подаде оставка. Борисов вече няма да е премиер
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    06.04.2021
  • Сподели:

Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ под каквато и да е форма, категорична бе лидерът на БСП

 

 

 

Цялото Изпълнително бюро подаде оставка. Аз няма да подавам оставка.

 

Няма да подкрепим никакво правителство, предложено от ГЕРБ. След тези избори ГЕРБ повече не може да управлява, Борисов няма да може да е премиер.

 

Основната задача бе да разбием модела на ГЕРБ. След тези избори ГЕРБ не може повече да управлява и Борисов повече няма да е премиер, но това е само началото.

 

Този модел е проникнал навсякъде и той ще продължава да се съпротивлява на промяната. Окончателното му отстраняване ще бъде дълъг процес. Ние ще бъдем против този модел докрай

 

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на първата пресконференция на червените след парламентарните избори.

Нинова благодари на членовете на СИК, застъпниците за участието им в изборния процес.

След тези избори ГЕРБ повече не може да управлява, Борисов няма да може да е премиер, категорична е Нинова.

 

"Няма да подкрепим никакво правителство, предложено от ГЕРБ, независимо дали е със или без премиер Бойко Борисов.

 

Второ, народът ни подреди така, че без нас не може да се вземат бъдещи решения за съставяне на правителство.

Трето, смятаме, че навлизаме в политическа криза, затова призоваваме да разсъждаваме с мъдрост", допълни още Нинова пред медиите.

 

Тя коментира третото място на БСП, каза заяви: "За нас това е тежка загуба, но продължаваме да гледаме напред."

 

"Поставихме си цел да сме първа политическа сила. Не я постигнахмеq  отстъпихме и втората позиция. За нас това е тежка загуба. Но апокалиптичните картини, които чертаят за БСП някои говорители на партията, са пресилени. Били сме в такова състояние, излизали сме от него. Гледаме напред. Разбира се, днес няма да използвам клишетата, ние тепърва ще анализираме, ще видим.

 

За нас причините са ясни", бяха точните думи на Нинова.

 

И посочи: Повечето български граждани гласуваха срещу всички партии в досегашния парламент, т.е. бяхме възприети като част от статуквото, което е голямата ни грешка и вина. Повечето българи гласуваха за нещо ново и различно – за хора, които не са управлявали през прехода. COVID кризата също повлия на нашия резултат, тъй като част от нашите избиратели, най-вече възрастни хора, се изплашиха и не излязоха да гласуват. От нас взеха гласове Мая Манолова и Слави Трифонов, коментира Корнелия Нинова.

 

Голямата ни грешка, че не ни приеха като алтернатива, възприети сме като част от статуквото, каза лидерът на БСП.

 

"В БСП имаше хора, които работеха за други партии. През цялото време ние се борихме на два фронта - и вътре, и навън с един общ опонент – задкулисието", посочи Нинова

 

Тя обяви, че цялото Изпълнително бюро на партията е подало оставка и предстои да бъде свикан Националният съвет, който да избере ново Изпълнително бюро. Самата Нинова обаче бе категорична, че няма да напуска председателското място.

 

Тя обясни, че не може да хвърли партията в хаос в този момент.

 

Нинова обясни, че двама от членовете на Бюрото са предложили това цялото ръководство заедно с председателя да хвърли оставки.

 

Лидерът на БСП обяви, че при първа възможност ще се свика присъствен Национален съвет, който да избере ново Изпълнително бюро.

"Бях избрана само преди 6 месеца с голямо мнозинство в партията. По-важното е, че предстоят формирането на парламент, изключително важни въпроси по управлението на държавата. Може и да се наложат предсрочни избори. Обсъдихме и решихме, че в този момент не можем да оставим партията без председател и да влезем в пряк избор, който в следващите 3 месеца ще ни извади от активните политически събития", мотивира решението си Нинова.

Тя изтъкна, че си е взела поука от онази оставка през 2019 г.. "От опит знам какви процеси следват. Не бих рискувала да хвърля партията в този хаос в момента", категорична е лидерът на БСП.

Председателят на БСП изтъкна, че причините за резултата на БСП са ясни и ги посочи като големи и дълбоки:

„Повечето български граждани гласуваха срещу всички партии в досегашния парламент. Тоест възприети сме като част от статуквото. Това е голямата ни грешка и вина - че не успяхме през тези години да докажем, че сме опозиция и алтернатива, включително и чрез реформата в партията, която беше представена публично като вътрешен разнобой, а всъщност бяха действия за придаване на нов външен морален облик на БСП за скъсване със задкулисието в собствените ни редици преди да заявим желание за такова в държавата.

Второ, повечето българи гласуваха за нещо ново, различно. За хора, които не са управлявали в прехода, мислейки всички сте еднакви, нека дойде някой друг, да опитаме нещо ново”, каза още Нинова.

Лидерът на БСП обясни, че и ковид кризата е повлияла на резултата на левицата, включително и нейното вредно и целенасочено управление от правителството на Борисов, като част от избирателите на БСП, най-вече възрастните хора, са се уплашили и не са излезли да гласуват.

Като четвърта причина Нинова даде купения, корпоративния вот, натиска и страха, които са били безпрецедентни на тези избори.

„Пето, от нас взеха гласове Мая Манолова и Слави Трифонов. Шесто, вътре в партията имаше хора, които работеха за други партии. През цялото време ние се борихме на два фронта - и вътре, и навън с един общ опонент - задкулисието и нежеланието на статуквото да се промени”, разкри Корнелия Нинова.

 

Корнелия Нинова призова вътрешнопартийните разговори да бъдат оставени за вътрешнопартийните форуми.

 

Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ под каквато и да е форма, за пореден път увери Нинова.  Когато дойде втори мандат, ще решаваме какво да правим във всеки казус, продължи Нинова.

 

Ние сме за анти-ГЕРБ коалиция, каза на няколко пъти лидерът на БСП. Тя обясни в отговор на журналистически въпроси, че няма да подкрепи както правителство на ГЕРБ, така и подкрепено от ГЕРБ.

 

 

Станете почитател на Класа