Опашки и много ентусиазъм: Така гласуват българите в чужбина

Опашки и много ентусиазъм: Така гласуват българите в чужбина
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    05.04.2021
  • Сподели:

Те пътуват стотици километри и чакат часове наред, за да упражнят правото си на глас. Активността сред българите зад граница на тези избори е впечатляваща. Ето какво ни разказаха и показаха те:

Australien bulgarische Parlamentswahl

Първи гласуваха в Австралия и Нова Зеландия

  • Първи изборния ден откриха в Австралия и Нова Зеландия. В Австралия секциите са шест. "Всички секции поставиха рекорд по избирателна активност", ни разказва Явор Константинов от Мелбърн. Сред гласувалите в неговата секция е 93-годишният дядо Иван.

Голям интерес към гласуването и в Нидерландия. Там разкритите секции са 14. Опашката в Амстердам обикаля цялата сграда от 7 сутринта, разказва пред ДВ Елица Йорданова. Пускаме хората с малки деца и възрастните с предимство.

В Германия бяха разкрити рекордните 69 секции. Във Федералната република живее една от най-големите български общности зад граница. Опашки се образуваха в почти всички секции. Например тази в Регенсбург. Няма да ни стигнат бюлетините, отивам да посрещам още, разказва Антоанета Тончева от секцията там.

Бюлетините на някои места свършват

  • В Германия бяха разкрити рекордните 69 секции. Във Федералната република живее една от най-големите български общности зад граница. Опашки се образуваха в почти всички секции. Например тази в Регенсбург. "Няма да ни стигнат бюлетините, отивам да посрещам още", разказва Антоанета Тончева от секцията там.

В столицата Берлин интересът също е голям. “В началото на деня беше спокойно, но по-късно опашките нараснаха и хората чакат по 2 часа”, казва пред ДВ Ивайло Механджиев, който живее в германската столица. “Около секцията обикаля и полиция, която предупреждава, че ако не се спазва дистанция и не се носят маски, ще я затворят”, разказва комуникационната експертка Радина Ралчева.

Опашките тревожат местните власти

  • В столицата Берлин интересът също е голям. "В началото на деня беше спокойно, но по-късно опашките нараснаха и хората сега чакат по 2 часа", казва пред ДВ Ивайло Механджиев, който живее в германската столица. "Около секцията обикаля и полиция, която предупреждава, че ако не се спазва дистанция и не се носят маски, ще я затворят", разказва комуникационната експертка Радина Ралчева.

Опашки и сериозно чакане съпътстват и гласуването в Лондон. Заради ограниченията в Изборния кодекс, във Великобритания за парламентарните избори бяха разкрити едва 35 секции.

Във Великобритания опашките са повсеместни

  • Опашки и сериозно чакане съпътстват и гласуването в Лондон. Заради ограниченията в Изборния кодекс, във Великобритания за парламентарните избори бяха разкрити едва 35 секции.

Някои от българите в чужбина пътуват стотици километри, за да упражнят правото си на глас. Голяма част от организацията и работата по изборите зад граница се върши от доброволци.

Възможно е изборният ден да бъде удължен на места

  • Някои от българите в чужбина пътуват стотици километри, за да упражнят правото си на глас. Голяма част от организацията и работата по изборите зад граница се върши от доброволци. Опашките могат да доведат до удължаване на изборния ден. "Вероятно ще стоим до късно", казват ни от секциите в чужбина.
  • Автор: Александър Детев

Станете почитател на Класа