7 политически формации може да останат без офиси в София

Александър Сивилов

Документално към момента 7 партии не отговарят на изискванията за ползване на офиси, давани от областната управа. Не мога да ги изброя абсолютно всичките, но там са Демократическата партия и „Новото време“. Това заяви пред в. „Класа“ вчера областният управител на София Данаил Кирилов. Той обясни, че прави ревизии на всички дейности, свързани с партийните клубове.
„Издал съм заповед, в която е разпоредена пълна инвентаризация на всички преписки, активи и разпоредителни сделки и сделки по управление. Наемите на партиите са част от сделките по управление“, обясни губернаторът. Според него, след като са минали парламентарните избори, трябва да се прецени кои политически играчи могат да ползват офиси по закона за политическите партии.
„Законът е разпоредил, че за да се ползват имоти с преференциален наем, партиите трябва да са парламентарно представени, или да имат на последните избори резултат от над 1%“, обясни Кирилов. Той допълни, че срокът за приключването на пълната инвентаризация в областната управа е до 28 август, но за наемите на политическите партии всичко ще приключи до няколко дни.
„Разпоредил съм от тази седмица да се работи по въпроса за доброволното или принудителното освобождаване на централите“, беше категоричен областният управител.
„Не виждам причина това да се случва, защото „Новото време“ плаща редовно всичките си наеми. Не сме неизряден наемател“, заяви пред в. „Класа“ Мирослав Севлиевски, зам.-председател на партията. Според него те са единствената политическа формация в страната, която ползва само едно-единствено помещение.
„Очевидно областният управител е бил подведен. Ние имаме договор и основание за прекъсването му е само ако не ползваме помещението по предназначение или не си плащаме наема. Ние правим и двете“, беше категоричен Севлиевски. Той каза, че от „Новото време“ са готови да се съобразят с всяко решение на губернатора, но ще потърсят всички законови възможности, за да запазят централата си. Според зам.-председателя на „Новото време“ до момента никой не ги е търсил официално по проблема.
„Взимането на единствения ни офис в София нито ще бъде краят на партията, нито ще е краят на света. Ако областният управител реши така, това ще е в негово право“, коментира Севлиевски.
„Няма страшно, ВМРО е изживявало и по-опасни моменти – след Илинденското въстание, след преврата през 1934 година, след 9 септември. Ще преживеем и софийския областен управител“, заяви пред в.„Класа“ зам.-председателят и бивш депутат на ВМРО Бойко Ватев.
Въпросът за партийните централи разбуни духовете през април тази година, когато участниците в тройната коалиция предложиха сградите да могат да бъдат закупувани с решение на правителството и без търг. Тогава против решението гласуваха депутатите от ОДС, ДСБ, РЗС и независимите, като дори се стигна до призив към държавния глава Георги Първанов да наложи вето на закона.

Станете почитател на Класа