НС обсъжда промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух

НС обсъжда промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    10.02.2021
  • Сподели:

Народното събрание ще обсъди на първо четене промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух, с които общините ще имат право да въвеждат нискоемисионни зони в градовете и да забраняват замърсяващи коли. Парламентът ще гласува и прекратяване на пълномощията на депутата Валентин Николов от ГЕРБ.

 

Депутатите ще обсъдят възможността общинските власти да ограничават влизането в определени райони на градовете на най-замърсяващите превозни средства. Мярката, предвидена в закона за чистотата на атмосферния въздух, ще се прилага за общините, където автомобилният трафик е по-интензивен и транспортните средства оказват по-голямо влияние върху качеството на въздуха.

 

В дневния ред на парламента са и окончателните промени в Административнопроцесуалния кодекс, с които се въвежда разпоредбата първата инстанция, а не Върховният административен съд, да проверява редовността на касационните жалби по административните дела. Депутатите ще гласуват и прекратяване на пълномощията на народния представител и председател на енергийната парламентарна комисия Валентин Николов от ГЕРБ. Николов подаде оставка в понеделник, като я обоснова с решението си да участва в конкурса за ново ръководство на Българския енергиен холдинг.

 

Парламентът ще гласува и отпускането на пожизнени месечни парични награди в размер на 700 лева на писателя Антон Дончев, актрисата Цветана Манева, на скулптора Георги Чапкънов и на още петима културни дейци за особени заслуги към българската държава и нация.

Станете почитател на Класа