Пускат обществена поръчка за ремонт на депутатските жилища

Александър Сивилов

Ще има нова обществена поръчка за ремонт на депутатските жилища. Това обяви вчера пред Дарик радио Иван Иванов от парламентарната група на ГЕРБ. Според него около 20-30% от тях трябва да бъдат ремонтирани, а мебелите - подменени. В момента ведомствените апартаменти за народните избраници са около 180.
На 11 август шефът на НС Цецка Цачева сигнализира, че заради съмнения за злоупотреби новото ръководство на парламента е стопирало специална обществена поръчка за ремонт на стойност 800 хил. лева. Причината: тя не била обявена по надлежния ред. Цачева заяви тогава, че депутатите със собствени средства ще хигиенизират жилищата си.
Иванов, който е натоварен да отговаря за ведомствените апартаменти, коментира пред „Класа“, че само от ръководството на Народното събрание могат да кажат колко средства ще бъдат отделени за новата поръчка. Той подчерта, че в момента жилищният проблем на новите депутати е решен и че само бившият депутат от "Атака" Митко Димитров още не е освободил жилището си.
Според Иванов народните представители са получили апартаментите си, като някои от тях са си оставили ключовете, за да могат да бъдат посетени от комисии, които да видят какъв ремонт трябва да се извърши и какво липсва от обзавеждането.
Скандалът с депутатските жилища гръмна в края на юли. Около 100 депутати от парламентарната група на ГЕРБ не могат да се настанят в полагащите им се апартаменти и ползват хотел, съобщи тогава зам.-шефът на НС Лъчезар Иванов. Причината: някои от бившите народни представители не са напуснали апартаментите си. Сред тях имаше и такива, които са преминали на държавна служба. Освен това в публичното пространство беше обявено, че народните избраници дължат 28 хил. лв. от неплатени сметки.
Заради скандала с ведомствените апартаменти и спряната обществена поръчка за ремонт главният секретар на парламента Огнян Аврамов беше уволнен.

Станете почитател на Класа