Румяна Желева: Не може човек само с един езиков курс да представлява България

Не може човек, който е карал само един езиков курс в Министерството на външните работи, да представлява България в чужбина. Това заяви вчера министърът на външните работи Румяна Желева пред bTV. Тя обяви, че е спряла мисиите на петима посланици, защото във външно министерство искат да насърчават професионализма.
“Ние прекратихме практиката външни хора да бъдат уреждани. Според Закона за дипломатическите служби има определение за политическите назначения”, напомни Желева. Според нея бившите зам.-министри, които заминават като дипломати, са израснали в кариерата.
За консулката в Чикаго Лила Георгиева, която нашумя с голите си снимки в интернет, Желева коментира, че Георгиева е изтърпяла своето наказание и след положен изпит тя изпълнява длъжността си. Според Желева въпросът с Георгиева е естетически и морален.
„При изтичането на много човешки потенциал от България това, което може да направим, е да накараме българите в чужбина да поддържат връзка с България чрез добрите ни дипломати - заяви тя. - Внимателно ще подбираме консулите в чужбина“, коментира външният министър.

Станете почитател на Класа