МВнР: Има сериозни нарушения на изборния процес от 5 юли

Министерството на външните работи е извършило проверка на изборните секции в чужбина на 5 юли и е установило редица нарушения. Това се казва в съобщение от пресслужбата на външното ведомство. С констатациите ще се занимава прокуратурата.
Проверката е наредена със заповед на министър Румяна Желева, във връзка със служебно получена информация за сериозни нарушения на изборния процес при провеждане на изборите за парламент. Обхванати са всички страни, в които реално бяха произведени избори и са констатирани редица сериозни нарушения.
В множество от случаите се установява, че заявленията от български граждани за откриване на избирателна секция в чужбина не са съобразени със законовите изисквания, като същите не са подписани от лицата-заявители, а от инициативни комитети или землячески организации, които нямат право по закон да извършват това. В някои от случаите, подробно описани в подадения сигнал, се установява, че протоколите за изборните резултати не са оформени съобразно законовия запис, а същите са дописвани или преправени от съответните длъжностни лица.
В редица секции на изборния ден са регистрирани опити от длъжностни лица и от други лица, намиращи се в избирателните секции, да се поставят отметки в международните паспорти на гласуващите - с евентуална цел отчитане на гласуването пред трети лица.

Станете почитател на Класа