Георги Първанов се намеси в полза на Спаска Митрова

Президентът Георги Първанов се намеси в казуса с осъдената на три месеца затвор в Македония Спаска Митрова. „По инициатива на държавния глава вече са проведени първите разговори с македонския президент Георге Иванов“, съобщи пред БТА прессекретарят на Първанов Бойка Башлиева. 23-годишната Спаска Митрова с двойно гражданство повече от две седмици лежи в затвора в Скопие, защото не е осигурила достъп на бившия си съпруг до детето им. Тя бе осъдена и на глоба от над 32 000 евро. Проблемът е изключително сложен, защото жената е с тежки здравословни проблеми – тумор на гърдата. В момента нито Митрова, нито нейните близки знаят къде се намира детето й.

Първоначално македонската страна е предложила варианта да се приложи процедура за помилване на Митрова, но той е отпаднал заради дългата продължителност на процедурата. Друг вариант, който се обсъжда, е предсрочно освобождаване на Митрова с хуманна цел, което е позволено от македонските закони.

„Детето на Митрова е болно от бронхиална астма, нуждае се от специално лечение и точно в този момент то е отделено от майка си и най-неприятното е, че тази майка не знае къде е детето“, съобщи вчера пред bTV Султана Петрова, председател на Националната женска организация на ВМРО.

Преди няколко дни от Министерството на външните работи у нас заявиха, че не искат случаят да влияе на отношенията ни с Македония. От МВнР съобщиха също, че България все още подкрепя либерализацията на визовия режим за македонските граждани и интеграцията на Македония в Европейския съюз и НАТО. С македонския държавник Георге Иванов е разговарял и бившият президент Петър Стоянов, който също е настоял Митрова да бъде помилвана.


Станете почитател на Класа