Румен Радев: Най-подходящото време за изборите беше през септември

Румен Радев: Най-подходящото време за изборите беше през септември
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    18.01.2021
  • Сподели:

Най-подходящото време за провеждане на парламентарните избори е било през септември, след протестите с искане за оставката на правителството, заяви президентът Румен Радев преди литургията и церемонията по епископско ръкополагане на Негово Преосвещенство монсеньор Румен Станев в Римокатолическата катедрала "Св.Йосиф" в София. 

 

По думите на президента правителството носи вина за починалите от Covid-19, защото не е подготвило страната за втората вълна на пандемията.

 

"През тези месеци бяха източени милиарди (лева) от държавния бюджет и можехме да предотвратим тези загуби, ако бяхме провели изборите навреме", изтъкна Радев, цитиран от пресслужбата на президента.

 

По повод критиките за датата на изборите – 4-и април, президентът каза, че партиите нямат основание да недоволстват.

 

"Сега въпросът е не толкова кога, а как ще проведем тези избори. Управляващите отказват да предприемат належащите действия за оздравяване на изборния процес и затова всички ние заедно трябва да бдим за спазването на закона. Искам да подчертая, че ни предстоят редовни парламентарни избори. Щом изборите са редовни, партиите нямат основание за претенции към датата", изтъкна Радев.

 

По-рано днес вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че датата 4 април е била избрана от президента след мащабни консултации.

 

„Датата е седмица бонус след 28 март, за да може да се организират и реализират необходимите промени за безопасни и прозрачни избори“, изтъкна Йотова.

 

Тя поясни, че президентът Румен Радев е започнал с консултациите още през декември.

„Необходимо е да се осигури равнопоставеност на партиите. Ваксините като участник в тези избори ги забравяме. Сега съм по-голям оптимист за провеждането на изборите, отколкото в началото на консултациите“, изтъкна още вицепрезидентът.

 

Аспарух Илиев

Станете почитател на Класа