Поли Карастоянова: Големите цели за министерство и сериозен бюджет остават

Туризмът заслужава да бъде част от голямата политика на България. Вече завърши един 4-годишен период на неубедително управление в туризма, на огромни частни инвестиции и неясна подкрепа от страна на държавата. Факт са отделните рекламни кампании през последните години. Това беше мъчително търсене на идентификация на България като туристическа дестинация и битка за позициите ни на отделните пазари.
Факт е, че това време погълна много усилия, енергия и очаквания, но степента на полезност от всичко това е неудовлетворителна. Държавата е в дълг на бизнеса. Сега тази енергия и очаквания са насочени към възможно партньорство с новото българско правителство, което ще трябва да се справи с несвършеното от предишното управление. Туризмът си заслужава усилията като сектор от икономиката, който дава 15% от БВП, осигурява над 300 000 работни места и е единствената алтернатива за развитие във вътрешността на страната.
Направеното от НБТ досега не беше малко, но имаме още дълъг път до постигане на онези цели, които сме убедени, че си заслужават. Това са създаване на министерство на туризма, сериозен бюджет за реклама на България. Необходими са адекватни промени в Закона за туризма, прехвърляне на функции от държавата към неправителствения сектор чрез ясно дефиниран от закона механизъм и субект. Законодателно трябва да бъдат уредени отношенията между държавата и бизнеса чрез ясни критерии за представителност, да бъдат ревизирани функциите на Националния съвет по туризъм, както и да бъде създаден национален регистър на туристическите атракции. Важно е да бъде ясно как се управлява държавната собственост. Настояваме 1,5% от приходите от туризъм да бъдат реинвестирани за национална реклама на България. Стимулирането на туризма е антикризисна мярка, тъй като е в подкрепа на един от малкото експортни отрасъла.

Промените не се случиха дали заради съпротива от страна на държавата или слаба консолидация от страна на бизнеса. От това обаче никой не спечели.


Илиян Иванов, председател на Национален хотелиерски и мениджмънт клуб:
Браншът се нуждае от изцяло нов закон

От новото държавно ръководство очакваме на първо място по-добра комуникация. Едно от най-важните неща е да има допитвания до бизнеса при изготвяне на изцяло нов закон за туризма. Няколко месеца преди парламентарните избори поискахме такъв закон да бъде изготвен. Оказа се, както обикновено, че имаше доста и различни интереси. Ръководството на Държавната агенция по туризъм уж представяше предложенията за промени за обсъждане. В последния момент обаче винаги се появяваха три-четири варианта, за които браншът нямаше информация. Такива екстремни ситуации занапред не трябва да се получават.
Законът е нелека материя, която трябва да обхване и новите тенденции в туризма. Става дума за регулиране на туристическото предлагане в интернет пространството, формиране на различни дестинации в България и тяхното реално функциониране. Могат да се проучат европейските практики в сферата на туризма.
На второ място трябва да се консултира с бизнеса изготвянето на антикризисната стратегия, която трябва да бъде приета като реални мерки, не само като декларация. През февруари ние обобщавахме спешно предложения, изпращахме ги в ДАТ. Беше декларирано добро желание, но ефектът беше нулев. Не толкова важен е законът, колкото реалните мерки. Това са новите стари мерки - инфраструктурата, проблемът с руските визи и т.н. По време на криза едва ли бихме могли да се надяваме на данъчни преференции за сектора, но поне да се запази ставката на ДДС. Важно е да се имат предвид всички неща, които се отнасят до модерния мениджмънт на хотелите и ресторантите. Трябва да се направи възможно най-реална статистика за сектора.
Много е важно да се задоволят не просто лични интереси и малък брой хора да получават преференции. Време е вече за доста работа и конкретни резултати. Защото от последните месеци преди изборите досега в туризма не се е случило нищо съществено.

Станете почитател на Класа