Разкол вдясно, Христо Иванов работил за коалиция с БСП

Драматичен разкол се очертава вдясно точно преди старта на предизборните обиколки и реденето на листите след напускането на един от учредителите на "Да, България" на Христо Иванов. Дончо Ангелов, който е едно от разпознаваемите лица край бившия правосъден министър, реши да тегли чертата на членството си в ДБ и наред с това разкри шокиращи истини за действията на досегашния си лидер. Включително за готвена коалиция с БСП и работа на формацията в интерес на левицата с една цел - връщането й в Народното събрание след 4 години извънпарламентарни опозиционни действия. 

 

Ангелов се извини на съмишлениците си и приятели, които през годините е агитирал, като от писмото му става ясно, че зад тези спорове често стоели интересите на "Зелените". Той определя себе си като твърдо десен, а разпознавал тях като политически врагове. 

 

"Почти веднага след създаването на “Да, България:, а и в продължание на следващите години, аз бях в непрекъснат конфликт (къде публичен, къде лице в лице, къде из форумите, къде в Messenger) с приятели, колеги и съмишленици, понякога и с идеологически опоненти (“зелени”, най-често) които се опитваха да ме убедят, че проблемът е в мен, че “Да, България” всъщност е дясната формация, която заслужава доверието ми.

 

Някои по-зелени опоненти, такива, които аз разпознавам и ще разпознавам като политически враг, докато ме убеждаваха и ме поблокираха малко даже от коалиционната ни страница (но за кратко, благодарение на други приятели). Е, сега на спокойствие могат да ме блокират. Свободата на словото по партийните страници е недопустима: там трябва да има само цветя и рози, и еднорози да бягат по безоблачното партийно небе и да пръцкат дъгички (да не забравяме: дъгичките са особено важни за определени социалистически течения в партията!)", пише бившият вече член на Да, България.

 

И добавя: 

 

"Друга конфликтна точка е била косвената работа на партията за интересите на БСП. Всичко, разбира се, в името на бъдещ парламент с евентуално участие на десетина наши депутата в него. В това име нашата коалиция беше и продължава да е готова да постави БСП начело на държавата. Макар, че и на мен ми минаваха подобни мисли в началото на пандемията. Но видях поведението и на БСП по време на кризата, и днес отново смятам, че по-малкото зло за нашето управление е “не-БСП” правителство, както и да изглежда то". 

А след 4 години рамо до рамо с Христо Иванов днес Ангелов виждал формацията му по-близо до гей партията ДЕОС, отколкото до изконната десница. 

 

"В България основният електорат е с леви нагласи и дясна партия, а още по-малко дясно управление, нямат шанс. ГЕРБ също не са десни, не се лъжете! Просто са по-приемлив вариант от путиньовците ДС-КГБ-БСП. Пределно ясно ми е, че повечето български електорат е ляв. И като такъв никоя истински дясна партия няма да успее да бъде скоро в управлението. Ясно ми е, че най-вероятно това е и причината за олевяването на всяка партия, включително и ГЕРБ и “Да, България”. Защото, ако партията не олевее, няма да вземе достатъчно гласове на следващите избори", разкрива в заключение той. 

Станете почитател на Класа