Пирински: Ремонтът на депутатските жилища е препоръчан от ДАНС

Павел Райчев

ДАНС препоръча на Народното събрание да се направи специална поръчка за ремонт на депутатски жилища с цел да се запазят тайна условията по договора. Това заяви вчера бившият председател на Народното събрание Георги Пирински. Поводът за изявлението му: пресконференцията във вторник на настоящия председател на парламента Цецка Цачева, която заяви, че новото ръководство на парламента е спряло поръчка за ремонт на жилища на стойност 800 000 лв., което е твърде висока сума. „ДАНС излезе с писмено становище, в което се казва, че фирмите, заели се с депутатските жилища, следва да бъдат внимателно преценени“, каза Пирински. И добави: „Кой е казал, че 800 000 лв. са прекалено много пари? Казусът подлежи на проверка, това е факт – но не може априори да се говори за това дали 800 000 лв. са много или малко пари“, допълни бившият шеф на НС. Но обвинението, че е закупил асансьори за сградата на НС на ул. „Ал. Батенберг“ за 300 000 лв., които всъщност струват 90 000, Пирински отвърна така: „Специалистите ми докладваха, че асансьорите са стари и могат да причинят авария. Затова самият аз взех решение да бъдат сменени. Сумата от 300 000 лв. е изчислена на базата на подписите на редица специалисти – и не разбирам как управляващите изведнъж изчислиха, че реалната цена е 90 000 лв.“
Бившият председател на парламента отвърна и на критиките на Цецка Цачева за това, че на 25 юни е удължил до 25 август договорите на експерти, работещи към парламентарните комисии. „Това е обичайна практика на вече няколко народни събрания. Договорите се удължават краткосрочно, за да се създаде приемственост в администрацията. Ще възникне проблем, ако новите хора дойдат и не заварят никого, който да ги запознае с работата“, обясни Пирински. Относно насъбралите се за 4 години 38 000 дни полагащ се отпуск на работещите в администрацията на НС ексшефът на НС каза, че не носи пряка отговорност, тъй като отпуските се отнасяли към административните ръководители.
Пирински посъветва управляващите от ГЕРБ да бъдат по-внимателни в изказванията си и каза, че има разлика между справедливост и реваншизъм. Пирински обяви, че от БСП ще защитават всеки от партията, който стане обект на реваншизъм от страна на управляващите.
„Министърът на земеделието Мирослав Найденов например вече се е извинил в телефонен разговор на бившия зам.-министър Светла Бъчварова относно това, че името й е беше замесено с разпродажбата на селскостопанските техникуми“, каза Пирински. Самият Найденов пък отрече да се е извинявал на Бъчварова, тъй като не я е обвинявал персонално за нищо.

Станете почитател на Класа