Явор Божанков: Този парламент е изчерпан, няма легитимност и не трябва да продължава да работи

„Поисканата оставка на председателя на Народното събрание е кауза за българския парламентаризъм. БСП няма кой знае какъв интерес от нея, защото г-жа Караянчева е свалила от рейтинга на това правителство повече от всеки друг член. Нейното поведение, което не отговаря на поведението на един председател на българския парламент, а и фактът, че тя е посрещана навсякъде с яйца и освирквания, е безпрецедентно. Нито един председател на българския парламент не е бил в това положение. Нас ни е грижа за институцията, тя е със сринат авторитет, това е измерено от всички социологически агенции. Тя няма капацитета и качествата да бъде председател на Народното събрание, това е многократно доказано. Разговори от типа "Ходи пеш, бе" не отиват на един председател." Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България" Явор Божанков пред БНТ.
По думите му БСП е изразявала своята позиция от трибуната не един или два пъти, изразена е и в декларация. „Цвета Караянчева е председател на българския парламент, въпросът за достъпа на медиите е поставен и от опозицията, и от самите журналисти и не знам какво чака още, за да реши този казус. Оправда се с Пирински, с предишни председатели на парламента, това е абсолютно нелепо. Очевидно трябва да попита някого, защото самостоятелно не може да вземе това решение", коментира той.
Божанков заяви, че до момента г-жа Караянчева не е изяснила и казуса с г-н Борисов, който сам по себе си е основание за оставка. „Тя каза, че записите не са истински, но аз видях министър-председателя в неговата си светлина. Не един и два записа са показали как Борисов размазва физиономии, вади проверки, връща проверки, това според мен си е министър-председателят едно към едно. Г-жа Караянчева казва, че те са недоказани, но г-жа Йончева с експертиза от авторитетна американска лаборатория показа, че те са истински", коментира той. Явор Божанков попита колегите си от ГЕРБ дали, ако тези записи са истински, ще поискат оставката на министър-председателя и на председателя на парламента.
„За ниския рейтинг на парламента има вина цялото управление. Затова искаме неговата оставка и затова казахме, че този 44-и парламент е изчерпан. Нашето поведение е абсолютно ясно и в синхрон с исканията на гражданите, тоест оставка - този парламент е изчерпан, той няма легитимност и не трябва да продължава да работи. Докладът на главния прокурор и оставката на Цвета Караянчева го доказват", обясни той.
По думите на Божанков докладът на главния прокурор е още едно основание за искането на неговата оставка. „Той беше 90% статистически данни и 10% примери, които са удобни на прокуратурата, но бяха пропуснати и примери, които не са удобни. Говори се за едни олигарси, други обаче се пропускат. Проблемът с безконтролната власт на главния прокурор, посочен в Мониторинга и Резолюцията на ЕП, заявен ясно и от протеста в България, абсолютно отсъства от този доклад. Ние поставихме всички онези въпроси. Селективната работа на прокуратурата, двойният стандарт и очевидно политизираните й действия ни притесняват. Като отговор получаваме само политически игрички", заяви народният представител от левицата.
„Легитимно е правителство, прието от народа, а легално е това, избрано по законния ред. Правителството на ГЕРБ е легално избрано, но не е легитимно по няколко причини. Всички социологически проучвания показват, че над 60% от гражданите искат предсрочни избори. Дадохме пълен кредит на доверие на това правителство и гласувахме единодушно извънредното положение. Оттам нататък неадекватната им икономическа политика доведе до прекратяването на това доверие", възмутено заяви той.
Божанков даде пример за мутренско поведение в държавата: „В малките население места няма МВР, има частни охранителни фирми заради липсващата държава." По думите му частни охранителни фирми участват и в изборния процес, те са иззели функциите и на МВР и поради тази причина няма как да не се каже, че това управление е мутренско.

Станете почитател на Класа