Хулещата България евродепутатка разреши чрез Резолюцията личен проблем в Поморие

„Изразява загриженост във връзка с по-малко известни примери за недостатъци на върховенството на закона в България, като например отношението към собствениците на апартаменти в Сънсет ризорт, Поморие." Този текст влезе в резолюцията за върховенство на закона в България, която снощи бе гласувана в Европейския парламент, пише „Флагман". Това е изключително изненадващо, защото стратегическият документ би следвало да разисква проблеми на национално ниво, а не частни спорове между контрагенти. В случая става въпрос за конфликт между малка част от собственици на апартаменти в супер луксозния комплекс, познат като „Холандското селище", намиращ се край Южния плаж на Поморие, и инвеститора. Група ирландски граждани от няколко години оказват да плащат такса поддръжка. Те смятат, че щом са закупили жилището си, са придобили безвъзмездно право да ползват всичките му екстри – басейни, водни естакади, паркова инфраструктура. Претенциите им стигат дори до плажа, където настояват да получат безплатни чадъри и шезлонги. Споровете между тях и инвеститора – бизнесменът Боян Бонев, се водят и в съда, но засега без особен успех за жалбоподателите. Мнозина ще попитат защо този, на пръв поглед, безобиден казус попада във важен документ, какъвто би следвало да е еврорезолюцията? Бихме им отговорили ясно: С лобизъм! Евродепутатът от Северната зелена левица Клеър Дейли, която стана известна с критиките си към България в комисията LIBE, се оказа свързана с т.нар. Холандско селище в Поморие, твърди медията.

 

Въпросното курортно селище

 

В няколко интервюта, дадени преди година пред български медии, Дейли атакуваше главния прокурор Иван Гешев заради това, че не застанал на страната на ирландските граждани по този казус. Тогава тя твърди, че хора от нейният избирателен район си купили имоти в „Сънсет ризорт", но били изнудвани да плащат такси.

 

Въпросното курортно селище

 

Дейли обаче удобно е премълчала и тогава, и сега, че не хора от нейния избирателен район, а самата тя има общо с комплекса. „Останах изключително изненадан, че името на града ни беше замесено в тази резолюция. Изумен съм как един евродепутат намесва в този документ частен спор между управляващата компания в комплекса и собствениците. Това показва нивото на резолюцията, която е приета – прокарват се частни интереси! Доколкото на мен ми е известно, този евродепутат има собственост там и не иска да плаща за поддръжка на общите части и за охраната, както правят всички други. Тъжно е, когато евродепутат, който трябва да защитава европейските ценности, ни обвинява в корупция, а в същото време използва служебното си положение, за да защитава лични интереси", коментира кметът на Поморие Иван Алексиев. Той призова Клеър Дейли да посочи публично дали тя или нейн близък имат имот в Сънсет ризорт и почивала ли е в комплекса. „Преди смятах, че защитава правата на ирландските граждани, но се оказа нещо друго. При нас Законът за конфликт на интереси е изключително рестриктивен, защото сме приложили същите директиви, които са в ЕС. Ще сезирам депутатите ни от Европейската народна партия да изискат обяснение от Клеър Дейли, защото тя клевети България, клевети и Поморие", допълни Алексиев.

Станете почитател на Класа