Три обществени поръчки на парламента дадени на прокурор

Райко Байчев

Прокуратурата проверява три обществени поръчки, направени от 40-ото Народно събрание (НС). Това обяви вчера Цецка Цачева, шеф на парламента.
Първата проверка касае съмнителен ремонт на депутатските апартаменти, обществената поръчка за които е била одобрена на 24 юни т.г. от бившия председател на парламента Георги Пирински. „С ДДС стойността на ремонта е 800 000 лв. А проблемът е, че няма никаква обосновка за необходимостта за такава поръчка, не виждам и защо е била нужна“, каза Цачева. Тя уточни, че поръчката е спряна. И обясни, че на 16 и 17 юли, след като депутатите в 41-вото Народно събрание са положили клетва, три фирми са представили офертите си на новото ръководство за ремонт на жилищата на парламента. „Не мога да съобщя имената на фирмите, тъй като подлежат на проверка от ДАНС и информацията за тях е класифицирана“, съобщи Цачева. Но все пак добави, че не е ясно как е изчислена сумата 800 000 лева. „3 дни след структурирането на НС без моето знание бившият главен секретар Огнян Аврамов е подписвал документация до ДАНС, свързана със специална обществена поръчка за ремонта на ведомствените жилища“, обясни шефът на НС. Цачева добави, че новите депутати, които тепърва са се настанали във ведомствените жилища, сами ще хигиенизират домовете си.
Втората проверка на обществена поръчка ще е за покупката на асансьори в сградата на НС. „За покупка на два асансьора в сградата на НС на пл. „Батенберг“ са били платени около 300 000 лв., а вероятно струват около 90 000 лв. В момента се извършва проверка за действителната им цена“, съобщи още Цачева. На фирмата, която е правила асансьорите, е била възложена и още една обществена поръчка, която обаче в момента е спряна.
„Прокуратурата е образувала досъдебно производство и търси виновни сред администрацията на парламента за нарушения по обществени поръчки“, потвърди вчера заместник градският прокурор на София Божидар Джамбазов. Проверяват се две обществени поръчки за доставка и поддръжка на асансьори, едната е била през 2008 г., а другата през 2009 г., освен това досъдебното производство разследва и една специална поръчка за ремонт на депутатските жилища, добави той.

Неясни правила

„Не е ясно също как е станал изборът на хотел за временно настаняване на депутатите от провинцията, които още не са се нанесли във ведомствените жилища. За това е избран хотел „Родина“. „Предложиха ми да подпиша постфактум решение за временното им настаняване от 20 юли – така щеше да се узакони изборът на хотел“, каза Цачева.
Представители на висши позиции в хотела не бяха открити за коментар. Бившият главен секретар на парламента Огнян Аврамов пък каза, че отговорност за обществените поръчки носи административният секретар Мирон Гаврилов, който е в пенсия.
„Огнян Аврамов подаде оставка в петък, след като му обясних, че не се ползва с моето доверие“, съобщи още председателят на парламента Цецка Цачева. Вчера тя представи новия главен секретар на Народното събрание – Иван Славчов, който е общински съветник от ГЕРБ в Монтана.


9 бивши депутати не са предали ключовете

9 депутати от 40-ото Народно събрание обаче още не са предали ключовете за жилищата, които са ползвали в предишния мандат, съобщи депутатът от ГЕРБ Иван Иванов. Той добави, че общо 117 депутати имат нужда от жилища, като 85 от тях са от ГЕРБ, а 32 от опозицията.

Станете почитател на Класа