Промените в изборното законодателство в последния момент руши доверието в изборния процес

В Народното събрание депутатите гласуват ветото на Президента върху промените в Изборния кодекс. Румен Радев върна за преразглеждане текстовете с мотивите, че паралелното гласуване с машини и бюлетини на практика превръща отчитането на вота ръчно, а това според него дава възможност за манипулация на резултата. Той не е съгласен и с прехвърлянето изцяло на ЦИК отговорността за осигуряване на машини. Ветото на президента беше преодоляно преди ден в Правната комисия.

По темата в "Денят започва" дискутираха заместник-председателят на ГЕРБ Красимир Ципов, депутатът от ВМРО Александър Сиди и Явор Божанков от "БСП за България".

Не споделяме така изложените мотиви, днес в пленарна зала ГЕРБ ще гласува за повторното приемане на закона и ще изложим нашите аргументи в подкрепа на едно такова решение. Смятаме, че мотивите не са издържани дотолкова, доколкото има и в самите тях вътрешни противоречия. Например, от една страна се говори, че машинното гласуване ще облекчи по принцип българския избирател тогава, когато упражнява своя вот, а от друга страна, че поправките, които са свързани с опресняване на протоколите в секционните избирателни комисии, ще затруднят самите членове на секционните избирателни комисии по отношение на това как да бъдат попълвани, абсолютно несъстоятелни са, заяви Красимир Ципов заместник - председател на ГЕРБ. Категорични сме, че не трябва да бъдат подкрепени и мотивите във ветото по отношение на възлагането на Централната избирателна комисия с правомощия да осигури машинното гласуване, като закупи или наеме самите машини, от едната страна и от друга страна, да възложи на информационно обслужване компютърната обработка на данните, продължи той.

По думите на Александър Сиди не са успели във времето "да бъдем убедени, обществото да бъде убедено, че машинното гласуване е най-доброто възможно". Колкото и да ми се иска като млад човек да гласуваме с машини, все още няма тази сигурност за машините. Така че, да, оправдан е хаосът дотолкова, доколкото всъщност българските граждани, които искат ще могат да гласуват с машина, а тези които не искат, искат да упражнят нормално, по другия начин правото си на вот, ще го упражнят с хартия. Така че да, създава се повече хаос вероятно за работа на комисиите, но със сигурност това е добре в полза на това всеки един български гражданин да упражни правото си на глас, заяви Александър Сиди.

Промяната на изборното законодателство точно преди самите избори е посочено като проблем и в последния мониторингов доклад, това руши доверието в изборния процес. Едната страна на монетата е смесването на хартиен, машинен вот, изобщо смесването на изборния процес, каза Явор Божанков, депутат от "БСП за България". Втората голяма тема, която беше обект на ветото на президента, беше залегната и в нашите мотиви в зала, когато възразихме с колегите и това е провеждането на референдуми. Тогава ние казахме и това не е преувеличено, че утре някой може да поиска да откъсне Добруджа от България, до проведе един референдум и след това трябва да се гласува, коментира Божанков. Това поставя под въпрос дали това изобщо е конституционосъобразно. Има много текстове, които ни ще атакуваме пред Конституционния съд, защото вече всички конституционалисти и експерти се изказаха, че това е противоконституционно, каза още Явор Божанков.

Станете почитател на Класа