БСП се обяви против ревизия на управлението им

Александър Сивилов

БСП много ясно ще отстоява резултатите от предишното управление. Ще отговаряме много ясно на всяка лъжа, която се казва, и на всяко твърдение, което не е подкрепено с факти. Това каза на пресконференция вчера председателят на партията Сергей Станишев. Според него всичко, което е постигнато досега, се подлага на ревизия. Бившият премиер посочи като примери големите енергийни проекти като АЕЦ „Белене“ и „Южен поток“. Лидерът на БСП заяви, че освен това премиерът Бойко Борисов е бил подведен тежко с назначаването на новия директор на НАПИ, който преди това е бил в екипа на тройната коалиция и е освободен заради неефективна работа.
„Ако настъпи политическа чистка, ще бъдат информирани европейските партньори на България, защото ние сме европейска държава, а времето на Бай Ганьо отдавна е отминало“, беше категоричен Станишев. Според него има намерения за политически чистки в държавната администрация под формата на структурни промени и ако това се случи, БСП няма да стои безмълвно. Той добави, че очаква необходимата доза на промяна, но и на приемственост. По повод досегашните смени на областни управители лидерът на социалистите каза, че когато става дума за политически кабинет, е нормално те да бъдат сменени, тъй като мнозинството трябва да има свои областни управители, на които да разчита.
„От това, което звучеше досега като обвинения, личи, че тези неща са казани ей така, във въздуха”, коментира Станишев по повод на съмненията, изказани от ГЕРБ, за работата на предишния кабинет. Според председателя на социалистите обвиненията за скандално скъпи ремонт в МРРБ са безпочвени.
„Положението в министерството беше отчайващо. Не можеше да се съхраняват документите в такива условия“, каза бившият премиер. Според него ремонтът е бил направен, за да се отговори на европейските изисквания за реален капацитет.
Станишев коментира, че със сделката за правителствените самолети е щял да бъде решен проблемът с представителния транспорт за следващите 20 години.
„Въпрос на управленска преценка е дали са необходими те на държавата”, допълни бившият премиер. Според него всяка проверка на новото правителство за решенията на предишното ще потвърди, че те са били целесъобразни.
„Няма да приемем безропотно охулване, поругаване и злепоставяне на хора, свързани с БСП или с управлението, в което е участвала БСП“, каза депутатът от Коалиция за България Ангел Найденов. Той беше категоричен, че не бива да има политически чадър над никого, който бъде уличен с достатъчно доказателства в корупция или злоупотреба, но социалистите ще отхвърлят практиката на министри от ГЕРБ да тиражират услужливо подбирани и едностранчиво интерпретирани факти и числа, свързани с управлението до изборите.
„Всичко това се случва в един подбран период от време, в който не заседава парламентът. Ясно е, че се разгръща хиперактивност от министри на ГЕРБ, което представлява една доста странна комбинация – от една страна, от агресия, от злепоставяне, от друга страна, от популизъм и от интерпретиране на неверни факти и твърдения”, добави той.

Станете почитател на Класа