Предишното Народно събрание удължило договори до 25 август

Павел Райчев

Договорите на повече от 70 експерти към комисиите в миналия парламент плюс 20 сътрудници на парламентарните групи са били удължени до 25 август. Договорите изтичали на 25 юни. Това съобщи вчера председателят на парламента Цецка Цачева. Тя коментира, че това пречи на работата на сегашния парламент, тъй като сътрудниците не могат да бъдат освободени. „Проблемът е, че някои от комисиите, към които тези експерти трябва да работят, вече не съществуват, тъй като ние променихме организацията и структурата на парламента“, обясни Цачева. Тя добави, че една част от експертите ще бъдат преназначени, но друга част от специалистите, освен че са ненужни в момента, ще натоварят и бюджета на парламента, тъй като не са ползвали платен отпуск през изминалите 4 години и ще трябва да бъдат финансово компенсирани. „Някои от тях са достигнали пенсионна възраст и също им се полагат обезщетения“, каза Цачева.
Правен отдел без юристи
„В момента в Народното събрание има шефове на отдели, които са без подчинени, или пък например правен отдел без юристи“, уточни тя. Председателят на парламента обяви, че работещите 525 души в администрацията на Народното събрание са натрупали общо 38 000 дни неплатен отпуск. „Отпуските юридически им се полагат, въпреки че почивките на парламента практически са отпуск и за тях“, коментира Цачева. Тя съобщи, че съкращенията в администрацията на парламента ще бъдат над 5%. „Това обаче няма да стане механично, ще обмислим добре как да оптимизираме работата на администрацията“, обясни Цачева. „Служителите ще бъдат помолени да си ползват отпуските, за да не се харчат пари, а на тези, които напускат, ще им се изплатят по закон“, съобщи новият главен секретар на парламента Иван Славчов. Той уточни, че работещите в администрацията ще почиват поетапно, за да не се наруши работата на парламента.

Бюджетът за командировки почти изчерпан

„Бюджетът за командировки в парламента е бил 400 000 лева, а до 1 юли тази година вече са изразходвани 334 000 лева.“ Това съобщи Красимир Велчев, съпредседател на ПГ на ГЕРБ.
„Съмнително е как има шофьори с 600 часа извънреден труд на година и близо 340 000 навъртени километра“, каза още Велчев. Той добави, че от вторник началникът на гаража на парламента Петър Енев е пенсиониран. В гаража на Енев бяха намерени 60 000 евро, като самият той е пожелал да вземе освен парите и ловната си пушка, добави съпредседателят на ГЕРБ. За парите обаче незабавно са уведомили ДАНС.

Мая Манолова: Прецедент е да няма законопроекти

В същото време депутатът от Коалиция за България Мая Манолова обяви, че е „прецедент едно правителство за толкова дълъг период да не предложи никакви законопроекти“. Тя призова новото правителство да подплати своите приоритети със законопроекти. „Парламентът работи по схемата „не ни гледайте какво правим, а ни слушайте какво ви казваме, че правим”, каза тя.


Нова система спира гласуването с чужди карти

До края на седмицата ще заработи новата пропускателна система в сградата на парламента на „Ал. Батенберг“, а до края на месеца - и на двата входа в сградата на НС. Това съобщи вчера депутатът от ГЕРБ и шеф на правната комисия Искра Фидосова. Устройствата, които ще бъдат монтирани, отчитат с четец влизането и излизането на всеки депутат или представител на администрацията. Със същата карта ще става и гласуването в пленарна зала. Така ще се ограничи гласуването с чужди карти до въвеждането на вот с биометрични данни.


Топ 10 на отсъстващите от 6-те заседания на 41-вото НС:

1. Ахмед Демир Доган – ДПС – 4 отсъствия (на 22, 23, 29 и 30 юли)
2. Венцислав Асенов Лаков – „Атака“ – 2 отсъствия (23, 30 юли)
3. Деница Стоилова Гаджева – „Атака“ – 2 отсъствия (29, 30 юли)
4. Йордан Кирилов Цонев – ДПС – 1 отсъствие (23 юли)
5. Николай Горанов Коцев – ГЕРБ – 1 отсъствие (29 юли)
6. Делян Славчев Пеевски – ДПС – 1 отсъствие (30 юли)
7. Камен Костов Костадинов – ДПС – 1 отсъствие (30 юли)
8. Недялко Тенев Недялков – ГЕРБ – 1 отсъствие (30 юли)
9. Свилен Николов Крайчев – ГЕРБ – 1 отсъствие (30 юли)
10. Яне Георгиев Янев – РЗС - 1 отсъствие (30 юли)

Станете почитател на Класа