След дебата в Брюксел - какви са основните препоръки към България

Евродепутатите и представители на Европейската комисия и германското председателство обсъждаха върховенството на закона и основните права в България във връзка с протестите и обвиненията за корупция.

Председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер изрази своята подкрепа за правителството и Бойко Борисов. Припомни, че изборите у нас са през март и правителства се свалят чрез избори, а не чрез демонстрации. Социалистите и либералите разкритикуваха властта и изразиха подкрепа към протестиращите.

Размяна на реплики с различни позиции имаше и между български евродепутати - Илхан Кючюк от ДПС и Ангел Джамбазки от ВМРО.

Еврокомисарите Вера Йоурова и Дидие Рейндърс представиха позицията на Еврокомисията от последния доклад за правосъдието, който засяга всички 28 страни членки. Йоурова обаче подчерта, че Механизмът за сътрудничество продължава за България и Румъния, тъй като към него все още има неизпълнени ангажименти.

От страна на германското председателство германският министър по европейските въпроси Михаел Рот подчерта важността на този механизъм, който обвързва върховенството на закона с еврофондовете.

Очаква се евродепутатите да гласуват резолюция в четвъртък. Тя няма правнообвързващ характер, но е силно послание към страната, към която е отправена.

Станете почитател на Класа