КЗК отхвърли идеята на „Обединени патриоти“ за квоти за българска музика

След като депутатите от парламентарната комисия по култура и медии отхвърлиха идеята за задължителна квота за българска музика в радиата и телевизиите с поправки в Закона за радиото и телевизията, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) също се обяви против предложените промени.

В началото на годината депутати от „Обединени патриоти“ внесоха предложения за изменения в Закона за радиото и телевизията, с които предлагат поне една трета от музиката, излъчвана от радиата и телевизиите, да е с български автор или на български език.

В текстовете се цитират данни, според които в момента под 20 на сто от музиката, излъчвана в българските медии, е българска.

Основен мотив за внесеното предложение е съхраняването на българския език и традиционната българска култура в условията на глобализация.

В края на май депутатите от комисията по култура и медии отхвърлиха предложението, след което беше потърсено становището и на КЗК.

В решението си, публикувано днес на сайта на Комисията, антимонополният регулатор посочва, че въвеждането на квоти за българска музика „ограничава конкуренцията, като поставя в привилегировано положение българските изпълнители спрямо чуждестранните и създава географски бариери за свободното движение на стоки и услуги. В същото време няма гаранция, че ще се увеличи броят на българските изпълнители, чиято музика се излъчва, тъй като е възможно да продължат да се излъчват едни и същи изпълнители, но по-често“.

„Много вероятно е въвеждането на квоти за българска музика да не доведе до повишаване на аудиторията й, поради възможността за лесно превключване между различните радиостанции и музикални телевизионни канали, както и заради наличието на чуждестранни музикални канали, онлайн платформи и чуждестранни радиостанции, които могат да бъдат слушани онлайн“, посочва се още в решението на КЗК.

Според Комисията такова ограничение ще намали стимулите на българските изпълнители да подобряват качеството на музиката си и съответно шансовете им за пробив извън България, тъй като и в музикалната индустрия конкуренцията е основен двигател на въвеждането на иновации и на непрекъснатото подобряване на качеството.

Регулаторът посочва, че създаването и популяризирането на българска музика може да бъде насърчено по други начини без да се ограничава конкуренцията.

В изпратените до КЗК становища Министерството на културата и Съветът за електронни медии подчертават, че европейска директива задължава медиите да излъчват определено количество европейска продукция, в която влиза и българската. Подчертава се и ангажиментът на БНТ и БНР да създават музикални, радиодраматични и филмови произведения. СЕМ изброява и радиа и телевизии, които изцяло излъчват само българска музика.

Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори, както и няколко медии, подчертават в становищата си, че мярката може да се окаже вредна за сектора и ще ограничи неоправдано свободната инициатива в стопанската дейност на операторите, т.к. нарушава свободната конкуренция.

 Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Станете почитател на Класа