Борисов: По 50 лв. добавка за пенсионерите, докато има пандемия

Докато има пандемия, пенсионерите ще получават добавка от 50 лева месечно, след това ще има индексация. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред местни жители в село Лесидрен, предава БНР.

"Докато има пандемия, ще бъде така. Вчера говорих с началника на синдиката. Мислим за вас, но не може едновременно и да индексираме, и по 50 лева отгоре да даваме, защото за радост вие сте много, това са по 108 млн. на месец“, каза той и допълни: “Щом свърши пандемията, вчера говорих със синдикатите и социалната министърка, ще го направим и това“.

Изплащането на добавката към пенсиите от 50 лева е стъпка за подкрепа на пенсионерите, планирана в новия пакет със социално-икономически мерки на правителството. 

Най-късно в първите дни на октомври ще бъде решено как ще бъдат увеличени пенсиите, съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по повод намерението на правителството да обмисля варианти за увеличение на доходите на хората в пенсия.

Очевидно правителството се насочва към варианта с добавката, тъй като Сачева обясни, че друг вариант е за преизчисляване на пенсиите с дохода от 2015 г., като при това положение ще могат да бъдат преизчислени пенсиите на 1,1 млн. души.

По всички изглежда, че предложението на синдикатите за преизчисляване на всички пенсии, като се промени съответно и индивидуалният коефициент, съвсем не се обсъжда.

Припомняме, че според изчисленията на Министерството на труда и социалната политика необходимите средства за преизчисляване на част от пенсиите са между 1,2 млрд лв. и 3,8 млрд лв., в зависимост от модела.

 

Станете почитател на Класа