Стефан Тафров: Протестите рефлектират върху влиянието ни в ООН

„ООН е тъжно място. Тази дипломатическа машинария, която представлява организацията, в момента работи по-трудно". Това каза пред БНР Стефан Тафров, бивш постоянен представител на България в ООН, по повод началото на големия дебат на Общото събрание на ООН. Той обясни, че протестите рефлектират върху възможността ни за влияние в организацията.

„Това, че България е член на Европейския съюз, засилва много нашия глас. Прави ни много по-авторитетни", допълни Тафров.

Според него в дипломатическите среди има въпросителни дали американският президент Доналд Тръмп ще продължи линията си на подкопаване на многостранната дипломация, на институциите на ООН, и дали няма да обяви допълнителни съкращения от американската вноска в бюджета на организацията.

„В условията на глобализация всички държави са зависими една от друга. ООН, при цялата си нереформираност, е необходима организация, за да помогне на човечеството да се справи с глобалните предизвикателства... Самото членство на една страна в ООН е официалното признание на международната общност за нейната свобода и независимост".

Станете почитател на Класа