Венцислав Върбанов се отказа за втори път от имунитета си

„Класа“

Венцислав Върбанов, депутат от Синята коалиция и бивш министър на земеделието в правителството „Костов“, е внесъл в деловодството на парламента искане за сваляне на депутатския си имунитет. Мотивът, посочен в документа, е да не възпрепятства хода на воденото срещу него наказателно производство.
Върбанов е с обвинения за безстопанственост за времето, в което е бил министър на земеделието (1998 г.-2001 г.). Според прокуратурата той е нарушил служебните си задължения и правилника на фонд “Земеделие”, като е разрешил субсидирането на земеделски производители, без да има договор, в който да се посочва дейността, за която се отпускат парите. Съдът отложи последното си заседание по делото срещу него, което трябваше да се състои на 8 юни, защото адвокатите му представиха болничен лист, от който ставаше ясно, че обвиняемият има здравословни проблеми. Миналата седмица от заместник градския прокурор на София Божидар Джамбазов дойде признанието, че делото срещу Върбанов на практика не е спирало въпреки факта, че той е бил участник в парламентарната надпревара.
„Бургаската окръжна прокуратура разпореди вчера на „Икономическа полиция“ да направи проверка по няколко сигнала срещу депутата от ДПС и бивш кмет на Руен Дурхан Мустафа“, каза за „Класа“ окръжният прокурор на Бургас Ангел Ангелов. Според финансовите ревизори в Руен били налети близо 1 млн. лв. за проекти, по които или не е извършено нищо, или са фалшифицирани.
Бившият депутат от БСП и кмет на Разград Венелин Узунов също ще бъде привикан от прокуратурата заради сигнал срещу него, стана ясно вчера. В сигнал от Центъра за икономическо развитие в Разград се твърди, че като кмет на града той е извършил неправомерно изразходване на средства от реализирани приходи от наеми на центъра, чийто председател на Управителния съвет е самият той.
Бившият депутат от Коалиция за България и ромски лидер Тома Томов пък ще бъде изправен пред съда наесен. Томов е обвинен, че е замесен в корупционна схема заедно с бившия зам. районен прокурор на Оряхово Димитър Викентиев.


Румен Петков ще съди финансовия министър за клевета

Румен Петков, депутат от Коалиция за България, ще заведе дело за клевета срещу министъра на финансите Симеон Дянков в началото на месец септември, стана ясно вчера. Повод за решението му са твърденията на Дянков, че по времето, когато Петков е бил министър на вътрешните работи, не е допуснал осъществяването на пряка връзка между информационните системи на митническите и данъчните служби. Според Петков казаното от Дянков е заради "некомпетентност, недобронамереност или подвеждане от страна на нисшестоящи служители".

Станете почитател на Класа