БСП на избори: Големият въпрос е ще се събере ли 50% избирателна активност

БСП излиза днес за пръв път на преки избори за партиен лидер. Един срещу друг се изправят досегашният лидер Корнелия Нинова и нейият опонент Кирил Добрев, който също е част от националното ръководство на партията в момента.

Изборният ден започна от 7:00 ч. и по план трябва да продължи до 19:00 часа. В цялата страна има организирани над 1140 са избирателните секции, в които партийните членове могат да дадат гласа си за един от двамата останали кандидати.

Първоначално след номинации от структурите в страната бяха издигнати цели 55 имена, но впоследствие само петима от тях обявиха официално кандидатурите си - Нинова, Добрев, както и депутатите Георги Тодоров, Валери Жаблянов и Красимир Янков.

Малко преди самия вот обаче Жаблянов и Янков обявиха, че се отказват в знак на протест срещу настоящото ръководство, обвинявайки го в манипулации на изборния процес. Те призоваха да не се гласува на вота, за да бъде той невалиден. По-рано същото направи и Георги Тодоров, изтъквайки че няма равнопоставеност между различните кандидати.

На практика обаче именно избирателната активност е най-интересният момент в цялото гласуване. Според правилата, приети от Националния съвет на БСП, изборът се смята за редовен, ако в него са участвали повече от половината от членовете на левицата, имащи право на глас.

Според неофициална информация, цитирана от "Дневник", да гласуват за лидер на БСП могат 80 790 души. Така, за да е легитимен изборът днес, в изборите трябва да участват поне 40 396 партийни членове.

Ако обаче не се постигне необходимата активност, изборът за нов лидер пада, както досега - в ръцете на Националния конгрес на партията.

Такъв вече е свикан за 26 септември, като на него трябва да бъде утвърден избраният лидер на партията, както и да бъдат избрани Национален съвет и Общопартийна контролна комисия.

Част от критиките на Жаблянов и Янков бяха насочени именно в тази посока - че ръкводството в момента нарочно свива избирателните списъци, за да може по-лесно да бъде достигнат този праг от 50% от имащите право на глас.

Централната комисия по провеждане на избора за председател (ЦКПИ), оглавявана от Емил Войнов обяви в началото на Септември, че списъците се прочистват от починали хора, което предизвика тези обвинения. 

След края на изборния ден резултатите ще бъдат засечени трикратно от ЦКПИ.

Един път те ще бъдат въведени от електронните таблици на всяка комисия, втори път - от хартиените протоколи на общинските избирателни комисии и трети път - от протоколите на секционните комисии. Целта е така да се избегнат всички възможни грешки.

Според правилата, приети от НС на БСП, до 48 часа Централната комисия трябва да обяви резултат от прекия избор на председател на БСП, но реално ще се знае вероятно още днес, по-късно вечерта по предварителни данни.

Очакванията към момента са, че ако се постигне нужната активност, Корнелия Нинова ще бъде преизбрана.

Снимка: БГНЕС

Станете почитател на Класа