Отмяната на Закона за амнистията няма да има ефект

Станислав Савов

Частична или цялостна отмяна на Закона за амнистията няма да доведе до никакви последици. Това каза вчера министърът на правосъдието Маргарита Попова. „Затова, каквото и да се предприеме в тази посока, първо ще се проследи какъв би бил ефектът от една или друга промяна, преди да бъде прокарана, останалото е популизъм“, мотивира се тя.
Законът за амнистията беше приет от предишното Народно събрание на 26 март т.г. Част от текстовете му освобождават от отговорност висши административни ръководители, които до първи юли 2008 г. умишлено или по непредпазливост са извършили престъпление, за което Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до 5 години. Така например, позовавайки се на тях, обвиненията за безстопанственост срещу Валентин Димитров (Вальо Топлото) и останалите 5 бивши началници в „Топлофикация“ отпаднаха. А на 4 август зам. градският прокурор на София Божидар Джамбазов обяви, че заради този закон 3 дела за злоупотреби с пари от еврофондовете може да приключат с оправдателни присъди.
Средствата, с които Министерството на правосъдието (МП) разполага до края на годината, са крайно недостатъчни и са на ръба на санитарния минимум. Така Попова обясни защо правителството реши на заседанието си в сряда да не включи ведомството й сред тези, които ще трябва да ограничат бюджетите си с още 15%, заради намалените държавни приходи. С цел икономия на средства Попова обяви, че няма да назначава нови хора, но подчерта, че няма и да съкращава. Пак заради скромен бюджет екипът на министерството ще трябва да избере дали да построи нов затвор или нова съдебна сграда в София. Това каза новият зам. правосъден министър Христо Ангелов. Бившият обвинител от Върховната административна прокуратура ще отговаря за дирекциите "Изпълнения на наказанията" и "Охрана", както и за бюрото, което ще контролира използването на специални разузнавателни средства. Според него битовите условия са най-големият проблем на затворите в България.
Намаляването на делата срещу България в Европейския съд за правата на човека в Страсбург ще е основният приоритет на друг от зам. правосъдните министри - Даниела Машева. Тя ще ръководи международния отдел на ведомството. Законодателната дейност на министерството ще е ресорът на третия заместник на Попова - Жанета Петрова.
Тя гарантира, че усилията й ще са насочени към подобряване на законодателната техника с предложения, които са максимално приложими.
Вчера Маргарита Попова официално представи тримата си заместници. Сред основните задачи пред новия екип на правосъдното министерство ще е създаването на работна група за промени в Наказателния кодекс (НК). Въпреки това Попова заяви, че не обещава в най-скоро време да има нов НК.


Душана Здравкова се връща в съда

Висшият съдебен съвет (ВСС) възстанови вчера Душана Здравкова като съдия в Окръжния съд във Варна. Тя напусна съдебната система в края на 2006 г., когато оглави гражданското сдружение ГЕРБ, а малко по-късно бе избрана за евродепутат от партията на Бойко Борисов. Впоследствие тя не влезе в листите на последните избори за Европарламент и за Народно събрание.
По време на своето заседание магистратите наложиха три дисциплинарни наказания на съдия от Софийския районен съд, прокурор от Тутракан и следовател от Любимец.

Станете почитател на Класа