БСП сменя ръководството си през октомври

Александър Сивилов

В БСП ще има сериозни смени в ръководството. Това прогнозираха пред „Класа“ членове на Изпълнителното бюро на соцпартията. Според тях рокадите ще се случат на 47-ия конгрес на социалистите през октомври. Според източници от „Позитано“ 20 е възможно дори да се стигне до сваляне на председателя на БСП Сергей Станишев, защото няколко лобита са се обединили около него. Освен лявото движение шефът на социалистите си е спечелил мощни врагове в лицето на Румен Овчаров и Румен Петков.

Публичност на недоволството

„Обратното броене за Сергей Станишев започна. Не става дума за лични драми. Никой не го гони, за да бяга! Той трябва да оцени сериозността на ситуацията – не може да жертва и себе си, и партията заради един кръг около себе си“, заяви в интервю пред в. „Труд“ вчера Румен Овчаров, член на ИБ на БСП и шеф на столичната организация. Той коментира, че не е възможна реформа в партията, без да се променят хората. Според него двамата с Румен Петков от четири години стоят далеч от управлението на левицата и това се вижда и в търканията на софийската организация с централното ръководство.
„Хора, които са участвали в изпълнителната власт или са били по четири-пет мандата в парламента, трябва наистина да се оттеглят. В това отношение г-н Овчаров е напълно прав“, заяви пред „Класа“ членът на ИБ и секретар по медийната политика Антон Кутев. Той обясни, че партията се нуждае от рязко обновление.
„Няма съмнение, че ще има размествания в ръководството на следващия конгрес. Разликата е кой кого визира в смяната“, допълни Кутев. Според него големият проблем на Румен Овчаров е, че се опитва да се разграничи от управленския екип в БСП. „Аз имам ясни спомени, че той участваше и в ИБ, и е председател на най-голямата градска организация“, каза Кутев.
„На конгреса се очаква да се постави въпросът за водача на партията, въпреки че Националният съвет отхвърли такава точка в дневния ред. Ако обаче делегат постави този въпрос и той се гласува, конгресът ще трябва да го включи в дневния ред“, коментира пред „Класа“ членът на ИБ и говорител на БСП Корнелия Нинова. Според нея самият Сергей Станишев е заявявал няколко пъти, че е готов за лидерски дебат. Тя беше категорична, че вероятно други кандидатури за поста ще има.
Нинова припомни, че през октомври ще трябва да бъде избрано и ново Изпълнително бюро.
„Безспорно е, че трябва да има промяна и в политиката, и в ръководството. На конгреса ще трябва да се определят точно тези неща“, каза пред „Класа“ водачът на лявото крило на социалистите Янаки Стоилов. Според него е важно преди това да се набележат основните въпроси, по които ще се води дискусията.

Станете почитател на Класа