Лоши новини за Брекзит

Великобритания и Европейският съюз (ЕС) няма да могат да сключат споразумение за свободна търговия след оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз. Това съобщи „Дейли Телеграф", позовавайки се на високопоставен източник.


Работната хипотеза е, че Великобритания ще търгува с ЕС съгласно правилата на Световната търговска организация (СТО) веднага щом приключи преходният период (31 декември 2020 г.).


Към настоящия момент съществува предположение, че сделка няма да има, според източници на изданието, въпреки че вероятността да се постигне базово споразумение, в случай че ЕС се съгласи на отстъпки по време на есенната сесия, все още съществува.


Правителството на Великобритания отдавна даде да се разбере, че е готово да приеме факта и няма намерения да отстъпва по основни пунктове като риболова, така че всичко е в ръцете на ЕС, цитира източника си „Дейли Телеграф".


Изданието отбелязва, че преговорите между двете страни са в задънена улица по ключови спорни въпроси на евентуална сделка. Текущия кръг преговори между представителя на британския премиер Дейвид Фрост и главния преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние завършва в четвъртък като нито една от страните не очаква пробив.


На 7 юли в телефонен разговор с канцлера на Германия Ангела Меркел Борис Джонсън заяви, че Великобритания е готова да премине към търговия с ЕС по правилата на Световната търговска организация, ако страните не успеят да стигнат до търговско споразумение в срок.


Най-сложни остават разногласията по отношение на риболова. Лондон счита за неприемливи исканията на ЕС да осигури достъпа на европейски рибари до британски риболовни райони, наричайки това несъвместимо с бъдещия статус на Великобритания като независима крайбрежна страна.


Великобритания напусна ЕС на 1 февруари 2020 след тригодишни преговори по условията на напускане. Брюксел и Лондон се договориха за преходен период, през който за Обединеното Кралство важат всички разпоредби на ЕС. През това време страните трябва да се споразумеят за изграждане на бъдещите отношения. Борис Джонсън се надява, проектът на бъдещото споразумение да бъде готов до края на юли.

Станете почитател на Класа