ЕК не желае да коментира събитията в България

Европейската комисия отказа да коментира събитията в България от последните дни. "Не коментираме отделни случаи и коментари", заяви говорител на ЕК в отговор на въпрос как Комисията разглежда задържането на служители от администрацията на президента и обвиненията на държавния глава спрямо прокуратурата, предаде БТА.

"Няма какво да кажем", заяви говорителят.

Позицията идва, след като евродепутатът Елена Йончева сигнализира Антикорупционната комисия в ЕП за събитията в България.

До медиите беше изпратена позицията на Йончева, която призовава "Европейската комисия да се намеси за случващото се в България през последните месеци".

 

 

"Журналисти се уволняват, опозиционни политици са подложени на медийна екзекуция. Прокуратурата е използвана като бухалка срещу всеки един силен критик на корупционната система. Властта в България не убива своите опоненти, защото разполага с всички необходими инструменти, за да ги смаже. Вече година тук, в Европейския парламент говоря за това, което се случва в България. Но да надигнеш глас е само началото. Настоявам не само да бъдем чути. Европейският парламент трябва да действа. Призовавам да поканим в ЕП българския президент Радев. Неговият глас трябва да бъде чут тук. И да действаме", пише в позицията на Йончева.

Тя е внесла писмен въпрос за състоянието на демокрацията в България и нивото на корупция в страната. Питането е било отправено до Европейската комисия и подкрепено от водещи депутати от Германия, Франция, Португалия и Полша, съобщават от екипа на евродепутата.

Станете почитател на Класа