НС на БСП прие решение за вот на недоверие срещу правителството

Капитализацията на Първа инвестиционна банка беше последното условие пред страната ни за влизането в ERM II, а впоследствие в Еврозоната

На днешното си заседание Национланият съвет на БСП прие решение за вот на недоверие срещу правителството на тема корупция до края на юли, съобщиха от пресцентъра на партията.

То е по предложение на Красимир Янков. Вотът ще е придружен с анализ и мерки от страна на левицата.

Националният съвет отхвърли предложението на Янаки Стоилов за организиране на протести срещу правителството на Бойко Борисов.

Пленумът на БСП възложи на парламентарната група да поиска създаване на Анкетна комисия за придобиването от страна на държавата на 70 % от увеличения капитал ПИБ чрез ББР, предаде Агенция "Фокус". Това решиха членовете на Националния съвет на партията по време на своето заседание. То започна в 11.00 ч. и продължава и към момента.

На 12 юни стана ясно, че чрез Българската банка за развитие държавата ще придобие 70 % от увеличения капитал на Първа инвестиционна банка и става акционер в дружеството с дял от малко под 19%, сума в размер на около 140 милиона лева.

Това е 70 на 100 от общия обем на записаните и заплатени акции при аукциона от предния ден и не представлява държавна помощ по смисъла на действащите европейски и национални правила в областта на държавните помощи.

Капитализацията на Първа инвестиционна банка беше последното условие пред страната ни за влизането в ERM II, а впоследствие в Еврозоната, което е и сред приоритетите на управляващите. Общото увеличение на капитала на ПИБ е 30 % или 200 милиона лева, което се наложи след установения капиталов недостиг при проверка на ЕЦБ през 2019 г.

По предложение на Кристиан Вигенин съветите към Националния съвет да предложат конкретни мерки, които да влязат в план на БСП за излизане от криата с Квид-19.

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев е предложил БСП да стане инициатор на национална кръгла маса с цел постигането на консесус за харченето на 12 млрд. евро за справяне с кризата, в която да бъдат включени правителството, парламентарно представените партии, синдикатите, работодателите и неправителствените организации.

Целта е там БСП да се представи с много ясни и конкретни мерки и част от ресурса да бъде разходван по определени от левицата теми и сфери.

На сайта на БСП е качен и финансовия отчет, който лидерът на БСП е представил пред пленума.

Отчетът е заверен от независим одитор, а Сметната палата го е приела.

 

 

Станете почитател на Класа