Нинова в емоционална реч: Където и да погледнеш, е пропито от беззаконие и кражби. Трябва промяна!

 

За пореден път показва унизително и презрително отношение към жените. Борисов демонстрира безнаказаност, злоупотреба с власт и просташка агресия. Борисов се превръща в опасност за България.

Нинова: Борисов предаде управлението на задкулисието. Трябва ни мобилизация и единство за промяна
Нинова: Борисов предаде управлението на задкулисието. Трябва ни мобилизация и единство за промяна

"И накрая чуваме запис, в който премиерът безпрецедентно злепоставя България пред Европа, коментирайки по недопустим начин европейски лидери. Той прави признание за използване на държавната машина срещу бизнесмени, дръзнали да не се съобразят с неговото мнение и сипе заплахи срещу кандидата ни за евроизбори Елена Йончева. Арогантно и цинично определя председателя на парламента, с което окончателно убива институцията Народно събрание. За пореден път показва унизително и презрително отношение към жените. Борисов демонстрира безнаказаност, злоупотреба с власт и просташка агресия. Борисов се превръща в опасност за България."

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред заседанието на Националния съвет на партията.

Ето цялата реч на Ниинова.

Трябва ни мобилизация и единство за промяна


Уважаеми другарки и другари, 

Времето доказа правотата на нашите позиции в последните четири години. В България съществува паралелна държава. Тя е завладяла официалната. Не институциите, а задкулисието управлява страната. Правителството на Борисов не се бори с него, а му е предала управлението на България и в общ сговор изсмукват ресурсите й. Няма да се връщам назад. 

Нека видим само последните дни.

Министър на земеделието призовава за прикриване на измами, министър на образованието, оплетен в конфликт на интереси и далавери с пари за учебници, министърът на външните работи в семейни обвръзки със скандален строеж на Алепу, министър на финансите и председател на Бюджетната комисия са в открит законодателен лобизъм и скрити договорки за хазарт. Държавата изкупува на двойна цена акции в частна банка без санкции на Народното събрание и с наши пари. Където и да погледнеш е пропито от беззаконие и кражби. 

И накрая чуваме запис, в който премиерът безпрецедентно злепоставя България пред Европа, коментирайки по недопустим начин европейски лидери. Той прави признание за използване на държавната машина срещу бизнесмени, дръзнали да не се съобразят с неговото мнение и сипе заплахи срещу кандидата ни за евроизбори Елена Йончева. Арогантно и цинично определя председателя на парламента, с което окончателно убива институцията Народно събрание. За пореден път показва унизително и презрително отношение към жените. Борисов демонстрира безнаказаност, злоупотреба с власт и просташка агресия. Борисов се превръща в опасност за България. 

Прехвалената му външна политика се свежда до онова изречение от записа, което не бих повторила.

Не бива да се изненадваме защо получаваме поредния отказ от приемане в Шеген и чакалнята на Еврозоната.

Външната политика не е простащина, прикрита зад незнаене на езици, а сериозна, последователна и с характер отстоявана позиция в защита на националния ни интерес в общия ни европейски дом. 

А вътре? Бедността нараства и в резултат на кризата. Увеличават се неравенствата. Икономиката буксува. Здравеопзаването е недостъпно за хиляди хора. Образователното равнище на децата ни пада, прекрасната ни природа се унищожава от тонове боклуци, мръсна вода и въздух. Това не може да продължава повече така. Нужна е спешна промяна на модела на управление. Не на бушоните, а на модела. 

Ние, БСП, последователно се борим в последните 4 години за това. Но днес, когато се вижда краят на това управление, сме загледани в себе си, в споровете и битките помежду си, рискувайки да изпуснем историческа възможност да променим България.

Да, десетки години в БСП сме имали спорове и противоборства. Това е помагало на партията да се запази като демократичен организъм от хора с различни мнения. Хубаво е да имаме различни мнения. Опасно е, ако имаме различни цели. 

Нека останем различни, но единни около целта, която си поставихме преди 4 години - промяна на България за възстановяване на държавността и разделението на властите, достъпно за всеки здравеопазване и образование, работа и достойни доходи, перспектива за младите и сигурност за възрастните, справедливост и равни възможности за бизнес и личностно развитие.

Средството за тази цел е свалянето на ГЕРБ от власт, спечелване на избори и професионално управление на България от почтени хора. 

За да се постигне това ни трябват съюзници. Отправихме покана към други партии, съюзи и НПО в левия сектор. И първата стъпка е добра. На една маса седнаха такива организации, които в годините сме имали сложни отношения. Събра ни осъзнаването на необходимостта от общи усилия за спасяването на България. Форматът ще прерасне в работен и е отворен за други субекти. Предлагаме ви да направим и национална подписка, с която да потърсим подкрепата на всички, които искат промяна на модела на управление. 

Нашият най-голям съюзник е народът. Нашият най-голям враг - апатията и страхът. Нека се опитаме да освободим хората от тях и да им покажем, че с общи усилия животът ни може да бъде различен, по-добър.

Припомняме, че с почти пълно единодушие Националният съвет на БСП реши прекият избор за председател на партията да е на 12 септември. Ако се стигне до балотаж, той ще се проведе седмица по-късно на 19 септември.

Освен това, пленумът на БСП е взел решение Конгресът на партията да се проведе на 26-27 септември. 

 

 

 

Станете почитател на Класа