Премиерът: Няма забавяне по пътя ни към чакалнята на еврозоната

„Няма забавяне по пътя ни към чакалнята на еврозоната“, каза министър-председателят Бойко Борисов. В следващите дни се очаква правителствено решение за подкрепата на последната българска банка, която трябваше да увеличи капитала си, каза още премиерът.

"Вчера минаха аукционите. С комисар Маргрете Вестагер довечера имам разговор, за да можем да сме сигурни, че абсолютно всичко, което касае Банковия съюз, това е най-важното за българите, е наред. Продължаваме да прибираме стотици милиони от КТБ и от други фондове, които бяха изнесени, а в същото време Банковият съюз гарантира това да не може да се случи. Затова е този контрол на Европейската централна банка. За банковата ни система това е изключителен успех и дисциплина и в същото време гаранции за вложителите в банките", посочи той, цитиран от БНТ.

В сряда икономическият министър Емил Караниколов призна, че държавата е участвала в сделката за ПИБ.

Успешното увеличение на капитала на ПИБ е условие за присъединяването на България към ERM II или „чакалнята“ за еврозоната. 

Капиталовият недостиг на банката беше открит от стрес тест на Европейската централна банка (ЕЦБ) във връзка с кандидатурата на България за членство в еврозоната. По това време банката вече беше осигурила 130 млн. евро капиталов буфер от необходимите 262,9 млн. евро.

Според премиера ситуацията с коронавируса няма да забави строителните обекти в страната. Борисов бе категоричен, че магистрала "Хемус" ще е напълно готова до 2024-та година.

„Този коронавирус съсипа света. Хем много хора умряха, хем икономиката и финансите се сринаха в невиждани размери, коментира премиерът Бойко Борисов“, който е на обиколка във Варна.

„Как вървеше икономиката и приходите, щяхме да минем 130 млрд., за всичко щеше да има пари вече“, каза още Борисов.

Той предупреди, че Брюксел иска градска железница в големите градове и че Варна на практика се състезава за такава с Бургас.

Премиерът отклони въпросите за търканията с Обединените патриоти, а колкото до заявките за влизане в политиката на Васил Божков, който продължава да се укрива от родното правосъдие в Дубай, Борисов каза: "Не ме интересува на Божков проекта. Като се явят на избори всички ще загубят".

Що се отнася до писмото на Валентин Златев, премиерът каза, че не го е чел, защото имал работа.

"С ясното съзнание, че съм публична личност, често през годините съм подминавал с мълчаливо търпение многобройните злоупотреби с името ми. Смятам обаче, че към днешна дата всички граници на търпимост са преминати. Не знам за какво съм „следващият“, но следващият ми ход е да защитя правата си по съдебен ред. Това написа по-рано в позиция до медиите председателят на Контролния съвет на „Лукойл България“ и дългогодишен директор на „Лукойл Нефтохим“. 

Коментарът му е по повод изказвания на председателя на НФСБ Валери Симеонов и депутати от ГЕРБ. Всички те обявиха Златев за „олигарх“ и заявиха, че ще е следващият в списъка на държавата за удряне и дори работят по създаването на анкетна комисия в парламента, която да установи „кой го е създал“. 

Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Станете почитател на Класа