Йотова в мероприятие с...

Стремежът към просвета и култура е заложен в българина, любознанието е в гена на българските младежи, които са вечно търсещи и устремени към промяна. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към 18-те победители в инициативата «Посланик за един ден», съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Йотова в мероприятие с посланичката, която обвини Русия
Инициативата се провежда за трета поредна година от посолството на Великобритания у нас под патронажа на вицепрезидента и целта й е да окуражи момичета от цялата страна да изразят своите възгледи по значими за обществото въпроси. Тема на изданието тази година беше образът на България на международната сцена.

Йотова в мероприятие с посланичката, която обвини Русия
По традиция Илияна Йотова посреща победителите в президентството и заедно с посланик Ема Хопкинс им връчват специални сертификати. Тази година пандемията възпрепятства церемонията, затова вицепрезидентът и британският посланик проведоха онлайн среща с победителите.

Йотова в мероприятие с посланичката, която обвини Русия
«За един млад човек най-важни са подадената ръка и възможността да изрази себе си, увереността, че неговото мнение има значение, че то може да променя. Вие, амбициозни, смели и отговорни момичета, независимо дали живеете в големия град или най-малкото село на България, сте лидерите на утрешния ден. Бъдете активни, промяната тръгва от вас», е посочила Илияна Йотова.

 

Йотова в мероприятие с посланичката, която обвини Русия

 

«Преди да мислим за имиджа си навън, трябва да одобряваме живота си вътре в страната. От нас зависи да променим негативните статистики», убедена е вицепрезидентът.

«Трябват силни политици, истински лидери, които не навеждат глави, а искат да променят и да се опират на граждани като вас», е подчертала Илияна Йотова.

 

Йотова в мероприятие с посланичката, която обвини Русия

 

«Вие сте хората, които трябва да кажете на висок глас — искаме да живеем в общества на сътрудничество, не на самоцелно противопоставяне, а на конкуренция в науката, на конкуренция за високи стандарти», е заявила Илияна Йотова.

 

Йотова в мероприятие с посланичката, която обвини Русия

 

Посланик Ема Хопкинс е изтъкнала шанса, който е имала да срещне толкова умни български момичета с огромен потенциал.

«Не се страхувайте да имате големи мечти и вярвайте, че можете да постигнете всичко, към което се стремите. От личен опит зная колко е важно някой да ти вдъхва тази увереност от време на време, за да можете по-лесно да преминавате през трудностите», е посочила посланик Хопкинс.

Източник: София, БТА

Припомняме: Ема Хопкинс: «Не е вярно, че България е сателит! Не гледайте на Русия през розови очила, тя е виновна!»

 

Ема Хопкинс: "Не е вярно, че България е сателит! Не гледайте на Русия през розови очила, тя е виновна!"

 

Много хора гледат на Русия през розови очила, но не и ние – имаме прагматичен подход и сме съвсем трезви. Техните действия започват отдавна – те се намесват в Крим, в Черна гора, в избори, помагат на режима на Асад, извършват химически атаки. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” по bTV британският посланик у нас Ема Хопкинс.

„Положихме много усилия в седмицата след атаката с нашите съюзници и сме уверени, че са използвани химически оръжия от режима на Асад – имаме оперативна информация, имаме доклади на открити източници, също СЗО (…) Русия използва 6 пъти своята възможност за вето в Съвета за сигурност през миналата година, не можем да ги държим отговорни по този начин и това беше последният ни опит да предотвратим хуманитарна катастрофа”, обясни тя.

По думите й ударът на САЩ, Великобритания и Франция не е предупреждение, а точно насочено действие срещу химическите войски на Асад.

„Организацията за забрана на химическите оръжия и механизмът за съвместни разследвания установи, че Асад и неговият режим са виновни за 4 атаки, но през миналата година Русия прекрати разследването със своя механизъм за вето”, посочи още тя.

Хопкинс подчерта, че трите западни страни не целят ескалация на конфликта и не се месят в гражданската война и са преминали към военни действия, „за да спрем това, след като не успяхме да направи това през Съвета за сигурност”.

Тя беше категорична, че не може да се прави паралел между ситуацията в Сирия и тази в Ирак, когато се оказа, че западната военна кампания е била базирана на неверни сведения за оръжия за масово поразяване.

По темата „Скрипал” посланикът заяви, че до генералния секретар на НАТО са изпратени още доказателства за участието на Русия – включително и данни, че службите й през последните 10 години са работили по конкретен метод за използването на „Новичок” за ликвидиране на конкретни лица.

Хопкинс благодари на България за подкрепата, макар да отбеляза, че 28-те държави, които (за разлика от нас) изгониха руски дипломати „са приели тези доказателства и са взели мерки”.

„Експулсирането на руски дипломати е трудна тема, тя е много чувствителна. Не всяка държава би помогнала по един и същи начин. България за нас е много силен съюзник в НАТО и ЕС. България се намира на много важна геостратегическа позиция, не приемам, че България е сателит, ние много ценим нашето сътрудничество във военното дело и правоприлагането”, подчерта дипломатът.

По думите й ще се работи усилено това сътрудничество да продължи и след брекзит.

 

 

Сега

Станете почитател на Класа