Премиерът казва днес за оставката на Петко Сертов

„Класа“

Премиерът Бойко Борисов ще оповести в понеделник решението си дали да приеме или не оставката на председателя на ДАНС Петко Сертов. Това стана ясно от съобщение на пресцентъра на Министерския съвет, публикувано в официалния сайт на правителството. До кадровата промяна се стигна, след като в петък следобед председателят на българското ФБР подаде оставка.
„Министър-председателят ще обясни защо се налага смяната на шефа на ДАНС“, коментира вчера пред БНР Яне Янев, лидер на „Ред, законност и справедливост” и председател на парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика. Той допълни, че от РЗС ще се включат активно в дебатите за ново ръководство на службата.
„Може би предстоят стъпки по преструктурирането на ДАНС, което може да стане със законодателни промени“, допълни Янев. И обясни, че такива са били и препоръките в последния доклад на Европейската комисия. Той каза, че в понеделник или вторник ще извика Петко Сертов в Народното събрание, за да разбере каква е била комуникацията на комисията за борба с корупцията и ръководената от него агенция.
„Ако европейските ни партньори не са се доверявали на Петко Сертов, това означава, че липсва доверие и в самата институция. Оттук възниква въпросът за статута на службата“, заяви още председателят на антикорупционната комисия. Той беше категоричен, че европейските ни партньори не биха приели кръгът „Драшков” да се върне на власт в ДАНС.
„Нямам намерение да кадрувам в ДАНС. Службата би трябвало да се прибере в своите естествени граници, които бяха заграбени от МВР. Би било добре новият ръководител да е човек, който е започнал кариерата си след 1990 година, за да се отреже и връзката с Държавна сигурност“, коментира пред БНР Атанас Атанасов, бивш депутат от ДСБ и директор на НСС в кабинета „Костов“ Според него ДАНС се нуждае от радикални реформи, защото са били напомпани до безкрайност очакванията, че службата ще се справи с корупцията по високите етажи на властта, а тя няма капацитета за това.
„Предполагам, че министър-предателят и президентът вече търсят нова кандидатура за поста на Петко Сертов. Поне досега липсваше доверие към г-н Сертов у някои от нашите външни партньори“, заяви зам.-председателят на комисията по външна политика и отбрана Димо Гяуров. Според него службата е имала няколко атрактивни акции, но на практика не се е случило нищо.

Станете почитател на Класа