Северна Македония: България да не оспорва македонската идентичност и език

"Невъзможно е да градиш приятелство, ако едната страна оспорва идентичността на съседа си." Това заяви външният министър на Северна Македония Никола Димитров по повод противоречията с България за автентичността на македонския език и македонското малцинство, съобщава БНР.

В телевизионно интервю Димитров коментира отношенията на Северна Македония с България покрай настояването на София македонският език и македонското малцинство да не бъдат включвани в преговорите за членство с ЕС.

"ЕС върви срещу себе си, срещу собствените си ценности и срещу успеха в регион, който е много богат на спорове", коментира външният министър.

По думите му вървене в тази посока само ще нарани европейската идея в един по-широк план.

"Няма да позволим да бъде или македонската идентичност, или европейското бъдеще. А да бъде македонската идентичност и европейското бъдеще, а пък приятелството с България ще го решаваме. Ако стигнем до уравнението - или или, това по същността си ще бъде поражение на европейската идея", подчерта Димитров.

Той коментира, че ако България държи на приятелството със Северна Македония, сегашното оспорване на македонската идентичност само раздалечава двете държави.

Външният министър на Северна Македония заяви още, че македонската идентичност и език не могат да бъдат предмет на преговори, особено след подписването на Преспанския договор с Гърция, но също и защото Северна Македония не може да отстъпи по тези два основополагащи въпроса.

Станете почитател на Класа