Парламентът без пленарни заседания до 21 август

Райко Байчев

Парламентът няма да има пленарни заседания от 1 до 21 август, решиха вчера депутатите. През това време обаче ще заседават постоянните комисии, гласувани тази седмица. Те трябва да подготвят необходимите доклади по законодателната дейност на Народното събрание. Предложението за начина на работа през август бе подкрепено от 196 депутати.
„Не е изключено Народното събрание да заседава и в периода между 1 и 21 август, ако общественият интерес налага това“, каза председателят на парламента Цецка Цачева. Тя добави, че има готовност да се свикат депутатите. Първият парламентарен контрол ще бъде, когато се натрупат въпроси към министрите, каза Цачева и добави, че имала уверението на премиера Бойко Борисов, че министрите ще се отзовават в деня за парламентарен контрол и няма да бягат от депутатските питания.
Междувременно стана ясно, че около 100 депутати от парламентарната група на ГЕРБ не могат да се настанят в полагащите им се апартаменти и ползват хотел. Причината за това е, че някои от бившите народни представители не са напуснали своите апартаменти, с което създават проблеми за новите депутати, които трябва сега да се настанят. Това каза вчера в кулоарите на парламента зам.-шефът на НС Лъчезар Иванов след заседание на ПГ на ГЕРБ. Според Иванов законовият срок за напускане на ведомствените жилища отдавна е изтекъл. Той обясни, че администрацията на НС ще направи списък на хората, които не са освободили апартаментите, и ГЕРБ ще оповести имената им още днес.
„Когато изискваш от хората да бъдат работоспособни, да дават всичко от себе си, трябва да бъдат обезпечени с нормални битови условия”, беше категоричен Иванов.
Същевременно главният секретар на парламента Огнян Аврамов обясни, че вече е започнало настаняването на депутати във ведомствените жилища. Според него много от бившите вече народни избраници са реагирали незабавно и са започнали да освобождават апартаментите. Някои от тях са поискали по няколко дни отсрочка. Той обясни, че администрацията на парламента ще работи и в събота и неделя, и допълни, че бройката на неосвободените ведомствени апартаменти вече е под 30. Аврамов каза в сряда, че нарушителите са от парламентарните групи на БСП, ДПС и „Атака“
„За мен конкретно има заповед на предния председател Георги Пирински да ползвам апартамента, защото преминах в държавната администрация. Вчера ми заявиха, че договорът ми за наем не може да бъде подновен по обективни причини“, заяви пред „Класа“ бившият депутат от БСП Радослав Илиевски, който стана през май член на КРС от квотата на парламента. Той обясни, че няма да се противи на решението, но ще поиска поне един месец отсрочка.
„Не е лесно днес да ти кажат, а утре да си вземеш куфарите и да заминеш. Трябва да търся квартира. Ще заявя среща с председателката да поискам известно разсрочване. До момента съм останал със санкция на ръководството на парламента, а не на своя глава“, обясни Илиевски. Други бивши депутати коментираха, че повечето такива случаи на неосвободени апартаменти са свързани с назначения на постове в държавите комисии или на други административни постове. В този случай според народните избраници продължаването на договорите е възможно.
„Единственият човек, с когото „Атака“ в момента е ангажирана, е Борислав Ноев, но при него няма проблем. Той е напуснал в срок“, обясни пред „Класа“, зам.-председателят на партия „Атака“ Павел Шопов. Той отрече да е чувал за други нарушения от техни членове.
„По принцип срокът е много къс. Изборите бяха на 5 юли. Човек не може за две седмици да напусне едно жилище, особено ако не е очаквал, че няма да бъде преизбран да намери алтернативно жилище“, коментира пред „Класа“ депутатът от ДПС Четин Казак. Според него е нормално срокът да бъде удължен с още две седмици и чак тогава да се предприемат по-сериозни мерки.

Станете почитател на Класа